Gandindu-ma la feluri in care cineva – chiar si un necunoscut- iti poate face ziua mai buna, mi-au venit in minte doua exemple mai recente, din fiecare invatand cate ceva.

Eram la pauza de pranz cu mai multi colegi de munca si am ajuns cumva la subiectul taximetristilor din Sibiu. Fiecare dintre noi avea o nemultumire legata de ei- de ce ne enerveaza anumiti taximetristi, ce fac, ce nu fac si vrute si nevrute, va dati seama cata judecata era in gurile noastre si parca fiecare dintre noi isi varsa o frustrare fie despre atitudinea lor, fie de pret, destinatie, masina samd. Dupa impartasirea intamplarilor, concluzia clara era ca toti taximetristii sunt niste “neprofesionisti” (sa zicem frumos).

Iata ca fix dupa lucru aveam nevoie sa ajung intr-un local si imi comand un taxi. Odata cu el imi vine si lectia. Deja fiind setata pe faptul ca toti taximetristii sunt cum sunt dupa discutiile precedente, eu stateam pe bancheta din spate butonand telefonul, nefiind dornica de nici o poveste cu soferul. Domnul sofer a venit cu o masina impecabila, la timp si neasteptat- cu o atitudine foarte deschisa. Avea undeva peste 55 ani si dupa cum a inceput sa vorbeasca cu mine: usor si bland, cu glume bune si vorbe intelepte, la finalul cursei imi doream sa mai stau in acel taxi. Chiar mi-a facut un favor si a facut cumva sa ma lase fix in fata portii urandu-mi “Sanatate si o zi placuta!” pe un ton jovial.

Eu nu stiam ce tocmai se intamplase: cum adica un taximetrist caruia nu am ce sa ii reprosez? sa vorbeasca atat de frumos si sa duca o conversatie valoroasa si inteleapta? M-a facut sa ma simt foarte bine si comod in masina lui, am ras, am dezbatut subiecte… A aparut si momentul de “it hit me”: m-am simtit atat de prost ca am judecat si am generalizat persoane in baza catorva experiente neplacute si ca atitudinea mea fata de ei era in general una inchisa avand deja idei preconcepute.

Asadar, domnule taximetrist, va multumesc ca mi-ati indreptat ziua, ati “restaurat” in mine pacea pentru lumea voastra si am invatat sa nu mai judec atat de aspru sau sa “bag in aceiasi” oala pe toata lumea, sa ma bucur atunci cand intalnesc oameni asa faini care intaresc exceptia de la regula.

Tu ai avut o experienta de genul acesta, sau un eveniment mic si surprinzator care ti-a luminat ziua?

Imagini pentru faith in mankind restored