Bucuria inaintarii in varsta- cateva motive care sa te faca fericit ca imbatranesti

Ne-am dori sa avem lipsa de griji si bucuria copiilor, sa avem exuberanta si curajul unor adolescenti, frumusetea si energia unor tineri de 20 de ani, banii si inteligenta celor de 30, familia si implinirea celor de 40 si intelepciunea si radbarea celor de peste 50.

Natura si ciclul vietii sunt de nestapanit. Fiecare etapa a vietii noastre are farmecul ei si ne pune in fata unor intamplari unice si provocari care ne dezvolta si ne ajuta sa evoluam… astfel, fericirea arata diferit de la 4 la 60 de ani: de la o inghetata cu 1 leu, la multi nepoti in jur.

Dar de ce multi dintre noi cand suntem intrebati de varsta, nu suntem prea fericiti? Nu cred ca sunt singura care opune o anumita rezistenta schimbarii varstei, este un subiect sensibil atat pentru femei, cat si pentru barbati, pentru ca apare discrepanta intre ceea vedem in buletin si ceea ce vedem in oglinda (pe noi neschimbati- aceiasi ca intotdeauna). Nu varsta conteaza, ci cum ne simtim noi in legatura cu ea.

Pe masura ce inaintam in varsta se spune ca ne creste valoarea- asta daca ne invatam toate lectiile si le pretuim. Poate ca ne pierdem tineretea, naivitatea si prospetimea, pe fetele noastre adancindu-se semne ale fericirii in jurul ochilor si fire gri in par, dar asa aratam ca am trait. Cu adevarat. Ca am avut o viata plina si o experienta in spate. Adevarata noastra persoana iese la iveala.

O persoana care a trecut de o anumita varsta isi cunoaste forta, stie cine este si stie ce isi doreste si punctele slabe. A invatat cum sa treaca peste micile dezamagiri ale vietii, ca si peste dificultatile pe care le presupune rolul de adult in aceasta lume. O persoana trecuta de “prima tinerete” e compensata prin stil, eleganta, siguranta de sine si intelepciune.

Ce mi se pare mie fascinant cu privire la trecerea anilor si inaintarea in varsta?

  • Faptul ca putem intretine o conversatie cu sens, ca vorbim despre lucruri cu adevarat importante, ca suntem capabili sa luam decizii mai bune si sa analizam o situatie.
  • Faptul ca avem incredere in noi, suntem indrazneti si adaptabili.
  • Faptul ca lasam la o parte lucrurile redundante, superficiale si de “fond”, descoperim ce ne aduce fericire si vrem sa avem alaturi Oameni care ne fac fericiti si ne fac bine.
  • Faptul ca avem ceva de spus, avem o “Voce” si ceilalti vor sa ne asculte si admire, datorita varstei, nu in ciuda ei. Faptul ca avem un venit care ne permite o oarecare libertate si siguranta.
  • Faptul ca putem deveni exemple si modele pentru cei mai mici si ca putem inspira cate o persoana in fiecare zi… stii cata implinire poate sa iti aduca asta?
  • Faptul ca invatam o sumedenie de lucruri, fie ca trecem prin clipe grele, dezamagiri, frustrari, suferinta sau bucurii.
  • Faptul ca avem grija de cei din jurul nostru si le oferim tot ce e mai bun din noi.
  • Faptul ca ne putem lua de pe raft oricand visul la care renuntasem candva.
  • Faptul ca putem ramane tineri in spirit.

Totusi, daca am putea avea toate cele de mai sus, dar sa fim “in our 20’s” cum ar fi?

Data viitoare cand esti intrebat de varsta, raspunde mandru, pentru ca traiesti. Profita de anii tineretii la maxim si convinge-te ca inaintarea in varsta nu este groaznica. Imbatraneste frumos si fii optimist spre viitor! Visurile se pot indeplini indiferent de varsta, pentru ca mereu o luam de la capat. Fiecare zi aduce cu ea ceva nou. Intr-o zi vom privi in urma, la viata noastra si ne vom da seama ca am facut parte dintr-o opera mareata, din ceva important. Suntem parte din aceasta etapa a istoriei, care acum se scrie.

I am “Anti Pro-aging” 🙂

Din jurnal…

Am auzit de multe ori expresia “Copilaria a fost cea mai frumoasa perioada a vietii”, cu care nu sunt de acord. Desi am avut o copilarie minunata, lipsita de griji si plina de tot ce am avut nevoie, nu vreau sa ma limitez si sa cred , la nici 30 de ani, ca tot ce-a fost mai frumos in viata a trecut.

Eu traiesc mai degraba dupa sloganul “Tot ce e mai bun urmeaza sa se intample”, astfel ma gandesc cu recunostinta la tot ce am trait si imi pastrez speranta si increderea ca viata o sa devina si mai frumoasa pe zi ce trece… sau pe an ce trece. Am zis la un moment dat ca anii de liceu au fost cei mai frumosi… pana cand am ajuns la facultate si apoi m-am razgandit…iar apoi am ajuns sa calatoresc mai mult, sa am o independenta, asa ca din nou m-am razgandit zicand ca acum traiesc cea mai frumoasa parte a vietii mele …”The time of my life”… dar sunt sigura ca o sa ma mai razgandesc, asa ca vreau sa trag linie doar la 100 de ani si atunci sa zic : “premiul pentru cea mai frumoasa perioada a vietii mele merge la ….”