Trăiești ca să mănânci sau mănânci ca să trăiești? Sau poate trăiești pentru a te bucura de mâncare pentru că pofta de viață vine… mâncând. Nimic nu aduce oamenii împreună ca o masă bună, nu-i așa? Mâncarea are un rol esențial în viața noastră încă din primele clipe ale omenirii, însă în vremurile noastre “rapide” cred ca mâncatul a început să fie făcut prea în grabă și fără prea multă atenție.

Joie de vivre presupune și bucuria de a mânca: de a simți gustul adevarat a ceea ce mănânci, de a savura fiecare gură, de a adulmeca mirosul și de a îți desfăta ochii. Bucătăria este “inima casei”, este locul care adună familia și prietenii, unde se povestesc povești, se discută idei, unde se spun glume, unde se împart bucurii. Așa că de ce să nu facem din fiecare masă o adevărată plăcere un motiv de sărbătoare? Chiar și atunci când mâncăm cele mai simple preparate, le putem savura încet și conștient (A mânca constient presupune sa savurezi mâncarea cu cele 5 simturi). Am încercat de curând mâncatul unei simple clementine și mi s-a părut o super experiență- de parcă era prima dată când gustam o clementină. Joie de vivre la masă presupune și recunoștința pe care o avem pentru hrană și pentru cel care o prepară. “Când preparam hrana, este bine să fim prezenți și să punem dragoste în mâncare – acel ingredient invizibil și secret, care face ca mâncarea făcută de ființele iubite să fie atât de bună“. Pentru că gătitul este o Artă, m-am gândit să “stau de vorbă”, cu un chef foarte talentat, pasionat și creativ, fiind și ambasador gastronomic al Transilvaniei și câștigător al concursului local European Young Chef Award 2016 – Daniel Joarza. Am copilărit în aceleași locuri și mereu i-am urmărit parcursul și admirat talentul si preparatele.

*Atenție! Articolul e “presărat” cu imagini care vă vor face poftă… mare.

Salut! Sunt Daniel Joarza, desi cei mai mulți oameni ma cunosc ca Joa Daniel, pasionat de calatorii, motociclism, chitara si, bineinteles, bucatarie. Recent am implinit 33 de ani, si ma bucur sa spun ca pe ultimii 10, i-am petrecut in bucatarie. Cei ce ma cunosc, stiu ca nu sunt neaparat omul cuvintelor, dar o sa incerc sa iti raspund la toate intrebarile.

1. Ești cunoscut pe plan local și nu numai, fiind implicat în multe proiecte, show-uri, evenimente etc. Care este experiența ta de chef și care a fost cea mai specială pentru tine?

Ma bucur sa aud asta! 😊) Da! Dupa cum am spus, in ultimii 10 ani, m-am invartit prin sfera asta a gastronomiei, timp in care am avut ocazia de a participa la multe proiecte, atat la nivel local, cat si prin diferite zone ale Europei. Majoritatea au fost proiecte de suflet, unde am lucrat cu producatori locali, oameni faini, pe care ii apreciez pentru munca lor, si cu care am pastrat legatura. Au fost evenimente cu caracter caritabil, evenimente foarte mari, cu sute de participanti, sau foarte restranse, intime, foodcamps… Am avut si cateva aparitii televizate, la diverse show-uri, precum “Romania, te iubesc!” sau “Sanatatea in bucate”. Pfff, nu as putea alege din toate. Fiecare experienta a fost speciala, in felul ei.

2. De unde a pornit pasiunea ta de a găti?

Imi place sa cred ca inainte de pasiunea de gati, a existat pasiunea de a manca! 😊). Imi amintesc cu drag de acele duminici, cand mama si bunica pregateau masa pentru intreaga familie. Cand ne asezam la masa, mereu, venea intrebarea “E bun?”. Si cat de bun era! De-a lungul timpului, am fost chef in cateva restaurante din Sibiu, desi intreg “traseul” a inceput intr-un mic orasel din Germania. Desi nu aveam experienta in bucatarie, si nu le vorbeam nici limba, la scurt timp, am realizat ca “muzele” mele nu mi-au transmis doar pasiunea de a manca, ci si cea de a gati. Desigur! Cand timpul si locul imi perminte, si eu intreb “E bun?”.

3. Ce îți place cel mai mult în ceea ce faci?

Pentru o intrebare atat de dificila, o sa incerc sa dau un raspuns cat se poate de simplu! Cred ca fiecare preparat este o provocare, pentru mine. Imi place sa ma joc cu ingredientele, cu texturile, cu gusturile. Dar cea mai mare bucurie, cand gatesc, este atunci cand preparatul meu, nu este doar hrana, ci o experienta. O mare parte din preparatele mele preferate constau in reinterpretari, ale unor retete vechi (si uneori, de mult uitate), sau cum imi place mie sa le spun, un fel de “amintiri din copilarie”.

4. Ce tip de mâncare îți place să gătești și ce te inspiră să creezi farfurii atât de apetisante și “inedite”?

Dupa cum am spus, pentru mine mancarea nu este doar hrana. Imi plac preparatele care ma trimit cu gandul la copilarie, gusturile care imi trezesc amintiri sau senzatii. Dar abia astept sa descopar gusturi noi, pentru ca dupa cum se spune, gusturile se educa in timp. Pe cat posibil, gatesc cu preparate de sezon, iar fiecare anotimp, in parte, este o sursa de inspiratie.

5. Cum crezi că se leagă mâncarea cu pofta de viață sau cu bucuria de a trăi?

Pai daca astea nu se mai leaga, nu stiu ce?!? 😊Cred ca toti avem o latura gurmanda, sau cel putin un mic “monstru” ce asteapta sa fie hranit! Pe langa nevoia irevocabila de hrana, e fain sa iti si placa ce mananci! O masa pregatita cu drag, nu iti umple doar stomacul, ci iti incanta ochii, iti gadila narile si iti rasfata papilele gustative. Aici intervine acel “Si cat de bun era!”, de care vorbeam mai devreme.

6. Împărtășești cu noi o rețetă preferată? (poate o încercam si noi acasă).

Cu mare drag! Ne “intalnim” pe pagina mea de Facebook “Joa Daniel, la tine in bucatarie” si la Lumos, in Sibiu.