Asa cum pomii infloresc afara, asa sa inflorim si noi inauntru.
Cel care va avea un de ce, va indura orice cum.
Viktor E. Frankl- Omul in cautarea sensului vietii
Traim vremuri in care simt cum eu – impreuna cu lumea de afara- suntem intr-o pauza.
De la stilul de viata agitat, aglomerat, in continua miscare zi de zi si ajuns acasa dupa 12 ore, acum invat sa merg incet, sa ma opresc chiar si sa ma intreb “Ce mai fac?”.
Raspunsul la intrebare nu vine pe loc, nu vine nici macar usor si ma pune pe ganduri. Ma face sa ma intreb si mai multe lucruri si parca tocmai a declansat o avalansa in creierul meu: “mi-am gasit sensul in tot ce fac?”, “m-am nascut pentru misiunea asta” , “care e obiectivul meu maret?” sau “cum o sa fac eu lumea asta un loc mai bun?”. Intrebari care nu fac decat sa mai deshida un robinet de idei, mai mult sau mai putin placute pentru sinele meu. Pentru o parte din ele gasesc raspunsuri la suprafata cu simplitate, insa altele ma fac sa reflectez la ce are sens pentru mine, ce conteaza cel mai mult in viata, care-mi sunt prioritatile si planurile care ma vor duce acolo. Cand constientizez ca doar eu am raspunsul, “cand imi dau seama ca totul depinde de mine, ma linistesc”.
Sunt zile in care pilotul automat preia controlul, ma duce si ma aduce, imi face task-uri la job, conduce de parca ar cunoaste asa bine directia si ca si cum mi-ar da peste mana daca as indrazni sa preiau volanul, sa conduc eu constient masina vietii mele. Vad sensul ca albia unui rau, iar noi suntem raul. In mod normal ar trebui sa curgem in sensul potrivit, insa sunt situatii in care noi- raul- batem campii, fiind pierduti.
Facem in fiecare zi un pas spre sensul nostru?
A-ti gasi sensul e mai mult decat o gramada de bife intr-o lista “To do”.
Randurile de mai jos imi ocupa gandurile, dar imi place sa le dezbat, sa le rascolesc si sa stiu la final ca am luat tot ce e mai bun si autentic din ele: raspunsurile cu care ma identific si care ma fac sa fiu eu, in esenta mea si in cautarea sensului.
- Care e viziunea mea asupra vietii ? (Cred ca esti destul de mare sa raspunzi la intrebarea asta, desi un copil ti-ar spune “loud and clear” rapid ca el vrea sa se joace in timp ce mama si tata sunt langa el)
- Care imi sunt valorile si calitatile?
- Ce ma pasioneaza cel mai mult? Ce imi place sa fac si poate m-am oprit?
- Cum ma implinesc relatiile pe care le am in viata mea? pe orice plan?
- Cand o sa am 100 de ani si o sa imi privesc viata in retrospectiva, ce as vrea sa spun despre ea? Cum am trait-o?
Ma intreb, chiar exista un “scop maret” pentru fiecare ? Daca am fi cu totii extraordinari, atunci nimeni nu ar mai fi, de fapt, extraordinar. In plus, credinta ca trebuie sa facem ceva extraordinar pana la o anumita varsta poate, pune o presiune foarte mare pe noi si nu face decat sa ne aduca o frustrare existentiala, daca nu o folosim ca pe o motivatie pozitiva.
Sau, poate nu este vorba de a face un lucru maret, poate este vorba de lucruri marunte facute intr-un mare fel. Pana la urma suntem conectati. O sa il admir pe domnul “X” ca stie cum sa faca alte persoane sa aiba incredere in ele, le da avant, incurajare si putere. O sa o iubesc pe doamna “Y” pentru faptul ca are un zambet urias si un ras molipsitor cu care ii vindeca pe toti din jurul ei. O sa vreau sa fiu langa domnisoara “Z” care viseaza cu ochii deschisi si cauta fericirea la orice pas, in ea gasesc inspiratie. Aceste persoane in asta isi gasesc sensul.
Cartea “Omul in cautarea sensului vietii” a oferit o perspectiva in cautarea si intelesul meu si daca eu mi-am pus intrebarile astea, cu siguranta si tu ti le-ai pus macar o data.
Cautarea sensului vietii este principala motivatie a vietii, nu o rationalizare secundara a pornirilor instinctuale.
Sensul este unic si specific, in ideea ca poate si trebuie sa fie implinit de persoana careia ii apartine, pentru ca doar atunci va dobandi suficienta semnificatie cat sa satisfaca vointa de sens a persoanei.
Viktor E. Frankl- Omul in cautarea sensului vietii
Vreau sa spun ca adevaratul sens al vietii e de descoperit in lume, mai degraba decat in sine sau in psihic, intrucat omul nu este un sistem inchis.
… sensul vietii poate fi descoperit pe trei cai: 1) prin creatie sau actiune 2) prin experimentarea a ceva sau intalnirea cu cineva si 3) prin atitudinea in fata suferintei inevitabile.
Viktor E. Frankl- Omul in cautarea sensului vietii
Tu prin ca cale iti gasesti si regasesti sensul? Pentru ca atunci cand il deti si traiesti in intelegere cu el, gasesti si acel “joie de vivre” si esti intr-o stare de armonie deplina. Esti impacat si implinit.