Am lasat vacanta “să se așeze”, să o integrez ca experiență, iar acum vreau să vă ofer câteva motive pentru a vizita Sicilia. Vă dau un spoiler: Are 3x DA!

Când? Cât? Cum?

Perioada șederii noastre a fost 19-26 mai. O alegere bună pentru a evita aglomerația, astfel ne-am putut bucura de locuri fără a ne înghesui. Un minus pentru această perioadă este însă apa care e puțin rece (eu am făcut baie de câteva ori).

Avion: Cluj- Catania (durata zborului 1h 45 min)

Din aeroportul Catania am închiriat mașină și am mers aproximativ 1h până la cazarea noastră. Atenție pentru a închiria mașină aveți nevoie de card de credit. (Noi nu am avut, așadar probleme și întârzieri și găsire de soluții).

Unde ne-am cazat- apartament pe airbnb în Giardini Naxos, Taormina.

“Zona superbă Giardini Naxos, este cea mai lungă plajă din districtul Taormina, caracterizată prin amestecul de nisip fin uimitor și pietricele. Litoralul are 4 km lungime. Există o mulțime de plaje diferite, unele dintre ele sunt gratuite, altele sunt dotate cu umbrelă, șezlonguri, dușuri și cabine. Aici puteți încerca mâncarea locală pe malul mării.”

Ce-am văzut și ne-a plăcut?

Vacanța aceasta a fost un mix bun între un city break și relaxare la plajă (asta am făcut mai mult). În fiecare dimineață vedeam răsăritul de la fereastra mare cu balcon și auzeam valurile liniștite la acea ora. Nu țineam neapărat, însă Filip ne dădea trezirea. La ora 7,8 noi eram deja în cele mai faine cafenele și ne bucuram de cappuccino, expresso alături de un corissant cu fistic și o “Briose” de-a lor. Dacă era după mine cumpărăm toate dulcegăriile din vitrina aia atrăgătoare.

Ne plimbam mult pe “faleza” in Giardini Naxos pentru ca aveam o vedere spectaculoasă a munților și a Taorminei.

De la cazarea noastră pana în Taormina (un orășel cocoțat pe vârf de munte) erau 8 km- un drum cu multe serpentine, așadar am mers de câteva ori pentru a savura pe deplin toate acele locuri minunate. Acest frumos oraș oferă vedere la mare, Vedere către muntele Etna și vedere a cochetei insulițe Isola Bella.

Pentru mine, personal, Taormina este cel mai frumos loc din Italia. Este pe locul 1– un must see dacă ajungi pe insula.

În Taormina am hoinărit pe străduțe fără un obiectiv anume, iar după următoarele zile am vizitat câteva atracții turistice. Deși, după mine, orice colț de stradă de acolo este o atracție. Se fac și multe excursii de o zi sau jumătate de zi pe alte insulițe, însă noi nu am putut să facem ceva de genul.

Isola Bella

Villa Comunale di Taormina

Chiesa Madonna della Rocca

Piazza IX Aprile

Teatro Antico di Taormina

Vulcanul Etna

La o distanta de 1h se afla și Vulcanul Etna- cel mai înalt și cel mai activ vulcan din Europa, așa că ar fi indicat să nu îl ratați. Vulcanul Etna are o intaltime de 3340 m și erupe la circa trei luni. De obicei, erupțiile sunt minore și noi am fost acolo când a erupt, însă am văzut lava doar pe camere.

Am vizitat și Catania într-o zi, de fapt au fost de ajuns câteva ore, pentru a vizita centrul orașului.

Ne doream mult sa ajungem și in partea de N-V a insulei, însă faci cu masina in jur de 3-4 h, pentru noi fiind prea mult. Dar ne-a plăcut și mai venim :))

Ce-am făcut și ne-a plăcut

Am stat mult la plajă, am citit, ne-am plimbat, am văzut împrejurimile, am ieșit în localuri și am mâncat.

Un mare plus (*again) pentru amenajarea plajelor cu toate cele necesare și cu cele mai bune restaurante.

Ce-am mâncat?

Mamaaaa, maaamaa, maaamaa! O să las pozele să vorbească.

Care-i treaba cu fisticul in Sicilia?

Am aflat și eu povestea tradiției fisticului din Sicilia și de ce mai toate preparatele ca sunt dulci sau sărate au fistic.

Una dintre cele mai populare și adesea surprinzătoare arome pe care le veți descoperi este fisticul. Fie că este vorba de lichioruri, gelatos, granit, sau chiar presărat pe pizza și produse de patiserie, este greu să pierdeți acest ingredient larg utilizat. După ce a câștigat popularitate similară cu Philly Cheesesteak și francezul Bordeux, fisticul beneficiază acum de protecție guvernamentală.

Cunoscut și ca “aurul verde”, fisticul de Bronte este cea mai fină și rară varietate de fistic, reprezentând doar 1% din producția mondială. Aroma irezistibilă pe care o conferă deserturilor îi aduce numeroase aprecieri în rândul patiserilor și gelatierilor italieni. Și pentru că la Friddi ne dorim să valorificăm darurile prețioase ale naturii, preparăm un gelato emblematic din fisticul savuros de Bronte. 

Echilibrul plăcut dintre dulce și sărat, intensitatea aromatică și proprietățile nutritive, specifice fisticului de Bronte sunt asigurate de solul vulcanic neirigat, bogat în minerale, condiții de negăsit în alte părți ale lumii. De aceea, din anul 2009, fisticul de Bronte se mândrește cu certificarea DOP (denumire de origine protejată), oferită de Uniunea Europeană.

Sicilia este, pentru mulți, dar și pentru mine, destinația ideală de vacanță. Combinația de orașe istorice, peisaje spectaculoase, plaje paradisiace, bucătărie tradițională celebră în toată lumea și vulcani activi este, într-adevăr, irezistibilă.