Malta ca destinație de vacanta cu siguranță are multe de oferit. Ne-a surprins prin frumusețea ei: apele pure si cristaline, stilul arhitectural al orașelor, istoria, piatra de culoarea mierii, arta culinara malteza, plajele cu piatra sau cu nisip arămiu si accesibilitatea in punctele turistice.

Situata la poarta Africii si a Orientului, la 90 km sud de Sicilia, Malta se bucura in liniste de mare si soare.

Pentru noi a fost ca un mix reușit intre o vacanta de tip city break si sejur la plaja. Am stat 7 zile in Malta, in timpul pandemiei, eu fiind însărcinată, însă pentru a vedea locurile recomandate mai jos sunt suficiente și doar 4-5 zile.

Acest articol cuprinde multe poze din acele locuri minunate, poze care vorbesc de la sine. Un punct forte a fost faptul ca transportul este accesibil si poti ajunge cu autobuze in fiecare parte a insulei foarte ieftin.

Fara a avea o ordine, iata 7 locuri de vazut in Malta

Saint Julian’s: plimbare în oraș

Noi am avut cazare la Hotel Golden Tulip din Saint Julian’s un mic oras foarte atractiv de pe insula.

Puncte forte: restaurante/localuri foarte variate cu mancare delicioasa, party life- baruri si cluburi din plin, zona centrala foarte populara; are si putina parte istorica si frumoasa arhitecturala: Spinola Bay, Portomaso Marina (alături de Hilton Hotel).

Puncte slabe: plaja stâncoasă sau cea cu nisip St George’s bay (destul de mica si foarte aglomerata, fiind situata in zona centrala).

Golden Bay si Riviera Beach

Locurile mele preferate! Doua plaje foarte frumoase- in Malta sunt putine plaje cu nisip- acestea fiind 2 dintre ele, sunt foarte apropiate.Riviera Beach are un nisip fin auriu si niste valuri spuerbe.

Un maaare must see: apusul de pe Singita Miracle Beach (un local superb, foarte cautat, cu un vibe perfect si cu muzica buna): pentru a evita caldura, aglomeratia… Mergeam catre plaja de dupa-masa, plecam cu autobuzul de la hotelul nostru pana la plaja (45 min) si prindeam cele mai frumoase apusuri. Turistii goleau plaja in jur de ora 6,7 dupa care apareau localnicii pregatiti de picnic si apus; Mi-a ramas in minte o imagine tare faina cu cativa prieteni pe plaja, o patura, struguri, pahare de vin si voie buna in apus.

Capitala Maltei- Valleta, la pas

Acest oras al cavalerilor nu permite nimanui sa-l cuprinda dintr-o privire. Trebuie sa-l mangai cu privirea, sa te plimbi de-a lungul strazilor drepte si sa te opresti pentru a admira o fatada, un balcon, o curte inconjurata de treceri cu arcade, o fantana sau magnificele blazoane.

Fun fact: Noi am ajuns in Valetta in jurul amiezii si asta clar nu este o idee buna. Din cauza căldurii cred ca am reușit sa vedem întreaga zona turistica într-un timp record (si am facut si poze).

Cetatea Mdina si ușile ei

Mdina, vechea capitala a insulei, este considerata a fi una dintre cele mai frumoase cetati medievale locuite din Europa. Nu trebuie sa ratati acest labirint de strazi inguste si serpuite presarate cu biserici si palate. Catedrala inchinata Sfintilor Petru si Pavel, cu frumoasa fatada in stil baroc, merita vizitata cu siguranta.

Fun fact: Imi venea sa pozez si sa ma pozez la fiecare ușă din cetate, Razvan a vrut sa renunțe la telefon :).

Blue Lagoon, Comino

Am ales o excursie organizata de o zi pentru a ajunge aici si in Victoria. Am pornit cu o barca foarte mare care facea ruta Saint Julien’s – Comino.

Fun fact: am ajuns la Blue Lagoon in jur de ora 14 si fiind furați de peisaj si putin aiuriți am pierdut barca de retur, așadar am rămas acolo pana la ora 18. Care era problema? NU exista pic de umbra sau nisip, iar puținele șezlonguri erau ocupate de dimineață. Am găsit un scaun si putina umbra la rulota celor care vindeau cocktail’uri in ananas. A trebuit sa beau vreo 4,5 sucuri din ananas sa pot ocupa un loc acolo langa barmani, dar a fost bine in condițiile alea. Oamenii aveau prosoape peste tot pe stânci si fiecare stătea unde apuca. Eu cumva nu m-am informat destul de bine pentru partea asta si fiind insarcinata nu am fost prea confortabila. Peisajul si apa însă au facut ca vizita sa merite.

Orasul Victoria- capitala insulei Gozo

Fun fact: am mers fara nici o directie sau interes special, am ajuns in “varful” orasului, apoi cel mai interesant lucru pe care l-am facut aici a fost sa bem ceva in centrul orasului. Poate trebuia sa profitam mai mult de oras, insa am fost pe stilul “dolce far niente”.

Popeye Village

Când eram copil doar ma uitam la desenele cu Popeye, nu ma gândeam ca voi ajunge într-o zi in satul lui. Ca si sfat: pentru o zi întreagă de distracție in acest loc minunat, recomand sa ajungeți dimineața acolo pentru a “prinde” cele mai bune locuri.

Ca si nota finala: am fost incantati de gustul maltez. A zis cineva mancare?