Mi-am dat seama ca imi placea expresia asta chiar inainte de a invata cu adevarat ce insemana.

“Hakuna matata!!- ce cuvant minunat!Hakuna Matata- noi l-am invatat..N-ai nici o grija..” daca nu l-ai cantat acum inseamna ca nu sti varianta in ro.

Zanzibarul ne-a suprins simturile si ne-a oferit cea mai frumoasa experienta de pana acum (a intrecut Philipinele). Am ales una dintre cele mai spectaculoase plaje din Nordul insulei- Nungwi, in ultima saptamana de octombrie si prima de noiembrie. Cuvântul Zanzibar vine din persană și se traduce ca fiind “coasta oamenilor negri”.

Desi drumul a fost anevoios si durata pana cand am ajuns la destinatia noastra: Hotel Double Tree in Nungwi, a fost cam de 24 h, toata oboseala s-a risipit la auzul oceanului si formatiei live care ne incanta seara.

Cum a fost experienta zanzibareza?

  • Surprinzatoare
  • Relaxanta
  • Captivanta
  • Revelatoare

De fiecare data cand calatoresc “in capat de lume” si nu numai, simt unul din cele 3 lucruri

  • Imi dau seama ce lume incredibil de frumoasa avem si cat de multe sunt de vazut
  • Imi dau seama ce tara frumoasa avem si noi si cat de bogati suntem
  • Imi dau seama ca oamenii, indiferent de locul in care traiesc sunt facuti/invatati sa fie buni.

Asta am simtit foarte mult in Zanzibar, acolo unde saracia era la ea acasa, insa vorbele frumoase si de lauda pentru Dumnezeu si ceilalti semeni nu se opreau. Unde casele erau fara ferestre si poate fara acoperis, copii fara papuci in picioare, capre oriunde prin strada, sate fara lumina si apa..dar unde zambetele nu lipseau, serile erau despre fotbal si sport pe plaja, iar “Jambo” iti era adresat in locul unei incruntari triste.

Zanzibarezilor le place sa stie despre tine, despre limba ta, invata foarte usor si sunt curiosi din fire. Multi dintre ei stiu cel putin trei limbi straine si cu romana sunt destul de familiarizati.

Barbatii sunt soferi sau pescari sau ghizi, iar femeile sunt invatatoare sau vanzatoare sau lucreaza pentru magazine de suveniruri si le vezi adesea in pragul casei inconjurate de cativa copii (ea spaland, impletind) sau cateodata carand ceva mare si greu pe cap.

Localnicii din Zanzibar sunt printre cei mai calzi și onești oameni pe care i-am întâlnit în călătoriile mele. Te salută, îți zâmbesc mereu, îți sar în ajutor când ai nevoie, sunt sinceri și binevoitori. 

Nu stiu “pe ce” sunt locuitorii din zanzibar, dar se spune ca cine ajunge acolo o data, cu siguranta revine pentru ca are toate motivele sa o faca.

Noi am vrut sa acoperim tot ce era de vazut in timpul pe care l-am avut, in plus am mai si lenevit la hotel si ne-am bucurat de super soare intr-o perioada nepotrivita in Romania (sfarsit de octombrie- inceput de noiembrie).

Nu ai cum sa te plictisesti pe insula, pentru ca pe orice plaja ai sta exista excursii pe care le poti face descoperind insula care are o istorie si o cultura deosebita. Excurisiile pe care le-am ales noi, cu Muuu (chiar asa i se spunea si chiar el zicea in romaneste “de la vaca”) au fost:

  • Excursie de jumatate de zi la snorkeling Mnemba Island si inotat cu delfinii. A fost pentru prima data cand vedeam delfini, familii intregi si in entuziasmul meu am sarit din barca pentru a incerca sa-i vad mai bine. Nu am putut tine pasul nicicum, in plus oceanul fiind foarte agitat din cauza barcutelor, am luat cateva guri mari de apa, asa ca m-am calmat si am stat cuminte doar pe barca. Partea de snorkeling in Mnemba Island ne-a oferit o apa incredibila pictata cu niste pestisori foarte colorati.
  • Excursie la apus cu o barca cu panza
  • Safari Blue Prison Island/Changu Island si insula Kwale

Pozele de mai jos exprima starea mea de spirit: nu ma mai puteam opri din a ma minuna in special cand am ajuns pe acea limba de nisip in Kwale, dar si la vazul batranelor broaste testoase.

  • Orasul Stone town- capitala Zanzibarului

Din Nungwi pana in Stone town mergeam cu masina aproximativ o ora si jumatate, timp foarte bine petrecut alaturi de soferul vacantei noastre Berry. In masina lui, pe langa conditiile foarte bune de apa si aer conditionat, se canta, se radea si povestea despre orice, inclusiv de “up and downs”. Capitala insulei Unguja/Zanziar are foarte multe de oferit de la cultura, religie, istorie si arhitectura. Cel mai bun lucru a fost sa avem un ghid- Adam- care ne-a dus in punctele cheie, vorbea foarte bine engleza, stia sa spuna povesti… a fost un ghid de nota 10. Arhitectura Swahili din Stone Town încorporează elemente din stilurile Arabe, Persiene, Indiene, Europene și Africane. De asemenea, este renumit ca locul de naștere al Freddie Mercury, vocalistul și liderul formației rock Queen.

  • Aventura cu masina Nungwi – Jozani Forest- Paju – Restaurantul The Rock

Nu stiu cum ni se intampla, dar noi cam in fiecare excursie avem asa un moment de “dat cu bata-n balta”, parca ne place asa sa ne piperam activitatile. Chiar daca un tur de insula cu masina nu poate parea mare lucru, cand esti intr-un loc unde se conduce pe partea dreapta, unde nu exista lumini in sate, unde toata lumea circula fie pe jos fie pe biciclete pe sosea, unde unele masini nu mai au lumini si semnalizari, o simpla tura cu masina poate deveni putin stresanta. Insa, noi am luat ce-a fost mai bun din ea: parcul national Jozani forest cu simpaticele maimute; padurea fermecata; plaja din paje unde se facea kitesurfing si faimosul restaurant The Rock.

Scoala a fost un punct marcant pentru noi.

Am lasat la final ce a fost mai frumos si esential: am avut ocazia deosebita de a merge la o scoala apropiata de Nungwi, ne-a ajutat foarte mult un prieten localnic- Capi pentru a putea intra in salile de clasa. Copiii erau atat de frumosi si zambitori ca ne-au primit cu urari in engleza, ne-au cantat si ne-au dat o lectie. Am avut multe de invatat de la ei, desi nu vorbeam aceiasi limba, unii dintre ei nici nu stiau ce sunt acele jucarii pe care noi le-au dus, insa dupa scoala am simtit toata ziua cu greutate de parca am fost palmuiti in scopul de a aprecia mai bine ce avem.

Sfarsitul fiecarei zile ne prindea de obicei intr-un hamac pe amandoi, cu vedere la palmieri si stele. 5 stele.

Noi ne-am documentat putin de la Zanzibarezul inainte de a ajunge si informatiile ne-au ajutat mult. Punct foarte interesant: Triburile de Maasai sunt răspândite peste tot în Kenya și Tanzania în apropierea lacurilor și parcurilor naționale. Aceștia erau vânători-culegători care se disting prin tradiții și port propriu. Odată cu impunerea de restricții de vânătoare aceștia s-au orientat către alte zone și alte îndeletniciri pentru a-și asigura cele necesare traiului. Cei mai mulți care vin în Zanzibar vând suveniruri, excursii, droguri sau se oferă ca parteneri sexuali doamnelor în căutare de o aventură exotică.