Cum am călătorit, ce am vizitat și cum ne-am descurcat cu bebe de 6 luni jumătate in trei orașe din Italia.

Așteptam cu nerăbdare vacanța de vară și deși am mai fost cu Filip în câteva escapade aici în țară, am avut emoții în legătură cu plecarea și șederea noastră în Italia.

Acum că suntem acasă și pot trage o concluzie- sunt foarte mulțumită de cum a decurs totul, ca am ajuns foarte bine înapoi și nu am avut nici măcar un eveniment neplăcut. Se pare ca și lui Filip îi place mult în concediu pentru ca s-a adaptat foarte bine, iar lucrul asta ne face să stăm mai relaxați și liniștiți. În plus, când călătorești cu un bebeluș toată lumea e foarte amabilă, zâmbitoare și dornică să ajute. Mai mergem! 🙂

Am planificat vacanță “pe viteză” pentru că a trebuit să facem o “redirecționare de traseu”- destinația inițială fiind Grecia. Am optat însă pentru o destinație de pe lista verde, în care putem sa ajungem direct din aeroportul din Sibiu.

Itinerarul:

Plecare Sibiu – Bologna (avion Ryanair) ora 18:30- ora foarte rezonabilă de zbor și pentru bebe.

Bologna- Rimini (tren) ora 21:00. La ora 22:30 eram la hotelul din Rimini unde urma să stăm 3 nopți.

Rimini- Bologna (tren) am petrecut aici 4 zile, însă cu o excursie de o zi în Florența (unde am fost tot cu trenul rapid).

Am folosit cam toate mijloacele de transport- avion, tren, masina, autobuz…mai lipsea o barca :)).

Am reușit să împăcam partea de city break cu un mic sejur la mare. Plaja din Rimini este foarte frumoasă și foarte bine organizată – dar despre asta va urma un articol separat.

Bagaje:

Acte necesare: bilete, buletine, pașaportul lui Filip, dovada vaccinului sau testul antigen, formularul dPlf (digital passenger locator form).

Eu și Razvan deși plecam și 10 zile ne luam tot timpul doar bagaj de mâna… Pentru noua formulă de 3, am apelat la un bagaj mare de cală de 20kg și un ghiozdan de 10 kg. A fost ușor să ne alegem cele necesare în bagaj pentru noi. Lui Filip mai aveam puțin și îi puneam și pătuțul în bagaj :)). Din dorința de a nu uita nimic am făcut și un checklist pentru lucrurile lui și l-am verificat de multe ori: pașaportul, căruciorul și accesoriile (de ploaie,de țânțari), marsupiul, haine (de toate), scutece, medicamente (ser fiziologic, panadol, Osanit și picături de ochi), protecție de soare, creme și produse de igiena, jucării, pătură, prosop, bolul și tacâmurile de mâncare, suzeta, biberon cu apă… checked (toate astea sunt diminutive de fapt :)) am luat hăinuțele, păturica, prosopel, creumuțe șamd).

La plajă

Acum creștem un pui de om pe care l-am și luat cu noi, așa că statul la plaja s-a redus doar la 1 ora maxim 2, am uitat de bronz, facem baie în mare cu rândul câte 15 minute maxim, îi respectam programul de masă și somn, îl plimbam pe toată faleza… și în rest îl distram și stăm la dispoziție cam tot timpul… Nu știam, dar ne place să facem asta 🙂 și deși câteodată suntem lipsiți de energie, facem cu schimbul și reușim sa ne încărcăm bateriile. E o altfel de vacanță, însă cred că și lui Filip ii plac concediile pentru că a dormit mai bine decât acasă și a papat la fel de bine. Așadar nu ne putem plânge deloc, Filip a făcut sa fie ușor.

Ieșeam dimineața la plajă, am prins și răsăritul într-o zi, după care la amiază ne retrageam la o terasă la umbră și reveneam la plajă în jur de ora 16,17.

În fiecare seara am ieșit la cină și pana plecam de acolo, Filip dormea în marsupiu. Oricum în jur de ora 22:30 eram deja în cameră.

Am văzut foarte multe persoane cu bebeluși și toată lumea părea foarte relaxată.

La plimbare

Deși am avut doar 4 zile în Rimini, ne-am dorit sa vedem și partea centrală a orașului,așa că de la cazarea de lângă plajă am mers cu autobuzul pe centru, iar apoi la întoarcere, pe jos în plimbare (40 minute).

În Bologna ne-am plimbat foarte mult pe jos (căruciorul si-a făcut foarte bine treaba), am cam văzut toate obiectivele turistice și am bifat multe localuri cu mâncare delicioasa- bucătăria italiană e un must (preferata mea până acum). Pentru că am prins o perioadă cu temperaturi record- la amiază ne întorceam la cazare, la aer condiționat.

În Florența am fost cu trenul rapid (a atins la un moment dat viteza de 270km/h), am făcut 40 minute până în Santa Maria Novella Statione Florența. Trenurile au locuri speciale pentru cărucior asa că am fost confortabili și în siguranță. Mi-am dat seama că se călătorește mai bine cu trenul între orașe decât cu un autobuz (ce bine era dacă aveam și noi ceva CFR inproved). În Florența am vizitat renumitul Palat Medici- palat și muzeu de artă renascentist, am văzut Domul Santa Maria del Fiore, Ponte Vecchio și Pizza della Signoria.. în rest am stat la terase pentru a ne feri de căldură.

Nu am avut nevoie de nici un medicament – thank God, dar acum trebuie să îl obișnuim pe Filip cu acasă.

Filip atrăgea multe priviri și deși au existat și câteva băuturi vărsate pe fețele de masă, nimeni nu s-a supărat și toți au fost foarte drăgălași cu el. Faptul că ai un bebeluș la masă are multe beneficii :)).

După prima noastră experiență câteva recomandări:

  • Căutați ore rezonabile de zbor pentru bebe și țări care sunt pe lista verde/galbenă pentru a evita carantina;
  • Alegeți mersul cu trenul și căutați spațiul special pentru cărucior;
  • Marsupiul este un must have- îl ține pe bebe protejat și îl ajută să adoarmă mai repede;
  • Luați cu voi 1,2 borcanele cu piureuri eco din fructe sau legume- din păcate noi nu am luat de acasă, iar acolo nu am găsit niciunde ..asa ca i-am dat lui Filip doar putina banana și avocado.
  • Faceți o Asigurare de călătorie pentru fiecare membru al familiei.
  • Rezervați o cazare aproape de punctele de interes sau de plajă- pentru a ajunge cât mai rapid înapoi.
  • În avion la decolare și aterizare hrăniți bebelușul la sân sau să aibă o suzetă.
  • Respectați programul de somn al lui bebe- în felul asta el nu o sa fie morocănos, obosit, agitat…etc

Cu siguranță pe măsură ce crește vom avea și alte lucruri de învățat și de pregătit pentru un concediu, însă deocamdată prima experiență a fost una plăcută. Normal că au fost momente de agitație și oboseală, însă nimic grav.

La voi cum a fost primul concediu în 3,4,5?