Un loc al liniștii, al naturii neatinse,

Cu apusuri și rasarituri senine si unice,

Cu specii de păsări care fac din fiecare zi un spectacol,

Cu lebede parca puse în vitrina pentru a fi admirate.

Cât am apreciat putinii nuferi albi de pe canalele inguste și familia de cai sălbatici care ne-au iesit in cale in Padurea Letea, dar și de mâncarea foarte gustoasa.

Desi nu suntem pasionati de pescuit, taramul Deltei ne face cu ochiul de ani buni, astfel nu-l mai putem lasa sa ne astepte. Ne-a primit si cucerit instant.

Dimineata zilei de 22 septembrie ne gaseste in masina, pregatiti inca de la 5, pentru ca GPS-ul estima peste 8h de mers Sibiu- Tulcea. Pentru mine drumul a fost unul usor de vreme ce intre reprizele foarte bune de somn, am reprize de dans si karaoke in masina. Acestea de obicei imi consuma foarte multa energie, asa ca somnul isi face loc din nou si din nou pana la destinatie.

Am lasat masina in siguranta in portul din Tulcea, de unde am luat un vapor ce ne-a lasat in Crisan in 2 ore. Cum ne-am rezolvat rapid si cu cazarea, urmatoarea intrebare era “si acum ce facem?”. Aici am fost putin surprinsi cand am aflat ca nu sunt prea multe lucruri de facut, mai ales ca satul este foarte mic si suntem inconjurati de Dunare si canalele ei. Am luat doua biciclete de la hotel si am dat doua ture de sat….buunnn, a mai trecut jumatate de ora… “si acum ce facem?”.

Delta este un loc al relaxarii, indiferent daca esti pescar sau nu. Noua ne-a luat jumatate de zi sa ne obisnuim cu asta si sa trecem pe modul “chill” . Pentru ca in Crisan nu erau alte restaurante, am luat toate mesele la hotel: niciodata nu a fost mai delicioasa mancarea intr-un hotel: bors de peste, icre, peste la gratar,..a fost vorba despre peste. Apoi, vremea a tinut cu noi si ca niciodata, la sfarsit de septembrie am stat la plaja si am facut baie.

Din cate am observat, fiecare unitate de cazare din Crisan punea la dispozitie si excursii la principalele atractii turistice din zona. Noi am ales 2 dintre ele:

  • Excursie de 1 zi in Padurea Letea

Fiind singurii clienti care au optat pentru asta, beneficiul nostru a fost faptul ca am fost singurii pe barcuta de viteza care ne-a lasat in satul Letea dis de dimineata. Atunci aveam sa aflam ca satul are doar nisip de plaja ,deloc asfalt, accesul cu masina in timpul iernii este aproape imposibil, iar caii nu sunt deloc potcoviti. Suntem luati cu caruta de la marginea satului de un tanar de 18 ani, localnic, care pe langa faptul ca a fost un ghid de nota 10 cu informatiile despre padurea Letea, ne povesteste si despre viata lor, cu ce se ocupa majoritatea localnicilor si ce este de facut atunci cand nu e sezon in Delta.

Cel mai minunat si surprinzator moment din padure este intalnirea cu o familie de cai salbatici. “Tatal cal” scoate prima data capul din tufisuri, se uita la noi dupa care traverseaza drumul, fiind urmat de “mama cal” si manz.

Padurea este protejata, cu acces limitat, iar intinderea ei este de peste 5000 ha, gazduind sute de specii de plante si mii se animale (inclusiv insecte). Ghidul nostru povesteste ca atunci cand ploua aici poti chiar sa pescuiesti si fiind un loc cu o pozitie buna, pesti sunt din belsug. Va dati seama? o padure in care sa mergi cu barca :D.

Pădurea Letea este un loc aparte unde poți admira liana grecească cum se cațără pe copacii din jur, poți vedea multe specii de orhidee sau stejari foarte bătrâni, ce alcătuiesc un peisaj unic în România format de dunele de nisip ce alternează cu fâșii de vegetație.

  • Excursie pe canale si la Mila 23

Pe langa mersul pe canale, mai mici, mai mari, inainte sa ajungem la Mila 23 barcuta noastra traverseaza 3 lacuri: Lacul Bogdaproste, Lacul la Amiaza si Lacul Trei Iezere. Mergem lent, in liniste, astfel locul capata si mai multa magine.

Noi suntem absorbiti de peisaj si de cate o pasare care tasneste de pe o creanga zburand in fata barcii, sau pescarusii care se dau in spectacol in urma noastra, sau gratioasele pasari care stau intr-un picior pe mal, langa copaci, sau nuferii rari si timid deschisi.

Ghidul local stie foarte bine specile de pasari si ne povesteste intruntat si cu tristete faptul ca in fiecare an natura se degradeaza din ce in ce mai mult din cauza pescuitului ilegal si excesiv, a deseurilor lasate in urma de acestia sau a autoritatilor care nu se implica mai mult in protejarea locurilor.

Un canal in Crisana

Seara se lasa peste sat devreme, la ora apusului superb. In sat se aud doar cativa caini latrand, cei cativa localnici care isi fac ultimele treburi ale zilei, iar pe noi ne gaseste stand la povesti, vin si carti cu Georgiana si Gabi- doi oameni faini din Bucuresti. Am stat, am mancat si ne-am relaxat.

Delta Dunarii- o alta comoara a tarii noastre.

Primăvara târzie este cel mai bun anotimp pentru o vizită în Deltă. Păsările se întorc din migrație, peisajul înverzește, iar spre final de mai deja își fac apariția și nuferii. În același timp este prohibiție la pescuit așa că nu este foarte mare aglomerație pe canale și este mult mai liniște.

Locul perfect pentru un “Inspira- expira”