A venit din nou acea perioada din an în care totul se transforma in magie si bucurie. Vremea in care ne intrebam ce mai facem si cum suntem, in care vrem sa fim mai buni, nu doar cu ceilalti ci si cu noi insine. Daca insa traim in dezechilibru cat de mult ne putem bucura de aceste sarbatori?
Anul trecut am completat pentru prima data roata echilibrului. Este un instrument foarte simplu, la îndemână pentru toata lumea, fara sa consume prea mult timp. Dar care necesita implicare, reflecție si sinceritate.
Eu simt ca sunt in armonie atunci cand am echilibru in mai multe arii din viata mea. Suntem fiinte cu trup, minte si suflet, suntem fiinte atat de complexe si functionam atat de minunat, insa cateodata se pare ca uitam de asta si lasam sa curga totul din inertie sau pe pilot automat.
A-ți echilibra viața este un drum către mai multă energie, viață mai lungă și fericire sporită. Acest exercițiu îți aduce în atenție cum te descurci pentru a avea o viață echilibrată.
Cum se face?
Priviți diagrama de mai jos. Fiecare spiță reprezintă o arie a vietii tale si a timpului tau. Fiecare spiță este, de asemenea, o scară împărțită de la 1 la 10. Exteriorul cercului este cel mai bun și mai împlinit pentru tine; centrul înseamnă că acel aspect al vieții tale este inexistent. De exemplu, pentru „Sănătate”, un semn pe marginea exterioară ar însemna că sunteți mereu vibrant și în cea mai bună stare de sănătate;
1) Definiți-vă categoriile – Acestea pot include viața de familie, viata amoroasă, viața socială, prieteniile, activitățile de agrement, cariera, finanțele, viața de familie, sănătatea, viața spirituală, acasă, comunitate și orice alte categorii care sunt importante pentru tine.
2) Evaluați-vă – Puneți-vă întrebări pentru a vă ajuta să vă evaluați satisfacția în fiecare dintre aceste categorii pe o scară de la 1 la 10. De exemplu, pentru a-ți evalua starea de sănătate ai putea pune întrebări precum: Ești mulțumit de greutatea ta? Ești mulțumit de nivelul tău de fitness? Cum este dieta ta? Pe baza analizei dvs. a acestor întrebări și a altor întrebări pe care le considerați importante pentru această categorie, veți alege o evaluare și o veți marca in diagrama. Faceți un proces similar cu celelalte categorii pe care le-ați ales.
3) Observați – Faceți un pas înapoi și priviți-vă roata actuală a vieții. Dacă ești ca majoritatea oamenilor, pot exista câteva zone în care te simți mulțumit și altele în care nu te simți mulțumit. Acest lucru duce de obicei la o roată cu aspect dezechilibrat.
4) Analizează – Privind roata, poți identifica orice obiceiuri ale tale care ar putea cauza dezechilibrarea roții tale? De exemplu, excelezi la locul de muncă și la finanțe în detrimentul sănătății, al timpului liber și al vieții de familie? Ce se poate face pentru a aduce aceste elemente în echilibru? Ești nemulțumit de viața ta amoroasă, dar nu ai făcut niciun efort să mergi la întâlniri în ultimul an? Ești nemulțumit de comunitatea în care trăiești? Ce pași trebuie să faci pentru a găsi și/sau a te muta în comunitatea ta ideală? Ce alte probleme pot fi afectate de această schimbare?
5) Repetați – După ce ați făcut prima roată, acordați-vă puțin timp pentru a face unele ajustări, apoi întoarceți-vă și faceți alta. Interconectarea roții este foarte grăitoare. Este posibil să descoperiți că, dacă ajustați o zonă, aceasta va afecta o altă zonă. Este un proces de găsire a echilibrului și cu siguranță nu lipsit de provocările sale. Nu te descuraja. Mulți oameni consideră acest exercițiu util în ilustrarea domeniilor pe care doresc să-și îmbunătățească viața. Perfecțiunea nu este neapărat scopul. Îmbunătățirea vieții și satisfacția sunt.
Echilibrul între muncă și viață este o problemă reală pentru majoritatea dintre noi. Jonglam continuu cu roluri și responsabilități, presiune si termene, iar partea care este neglijată este de obicei cea care ne alimentează bateria sau ne reface energia. În cele din urmă, acest dezechilibru ne epuizează, iar rezultatul este adesea boală sau oboseală cronică și letargie. In final noi nu ne putem bucura la maxim de fiecare aspect al vietii noastre sau nu suntem capalini sa ne atingem adevaratul potențial.