Din experienta vacantelor noastre, ne-am dat seama ca amintirile care ne raman si bucuria maxima nu se leaga neaparat de muzeele vizitate, obiectivele turistice sau de luxul zonei, ci mai degraba de aventurile traite, oamenii intalniti sau activitatile simple si de impact. Mai jos cateva idei pe care noi le-am trait si pot fi facute cu usurinta in diferite locuri.

1. Tur cu degustare de vin in Colmar (Alsace)

Desi nu a trecut mult timp de la “marea degustare”, astept cu nerabdare ziua in care vom ajunge din nou pe taram alsacian pentru cele mai bune vinuri. Intr-o frumoasa zi la sfarsitul lui mai, urma sa gustam din cele mai fine, aromate, rafinate si surprinzatoare soiuri de vin, 7 la numar.

Am gasit cu usurinta activitatea pe net, ne-am rezervat locurile cu o zi inainte si foarte amuzant a fost faptul ca aceasta degustare de vinuri incepea la ora 9 dimineata. In Colmar nu este deschis nimic la 9 dimineata! Nici macar o patiserie! Asadar, curajosii de noi, pe nemancate, am plecat intr-o aventura.

Se pare ca nu eram singurii nebuni care aveau acest plan, pentru ca ne-au insotit un cuplu tare dragut din State (ei aveau pe la 60 de ani) si un cuplu din Ungaria. Inceputul drumului a fost unul linistit, cu o atmosfera timida, doar cu ghidul vorbindu-ne despre frumoasele sate si traditii. In schimb, la finalul turului nu mai era loc de completarile ghidului. Toata lumea vorbea, parca deja s-au legat prietenii si rasetele nu mai incapeau in microbuz.

Am vizitat 3 crame diferite, crame de familie care au acolo o traditie specifica locului. Fiecare crama ne dezvaluie o poveste: povestea familiei si a culturii pastrate din generatie in generatie, a modului perfect de a savura vinul, a momentului perfect in care se culeg strugurii si multe alte “secrete” ale productiei de vin.

Toate cele 3 crame ne-au oferit pentru degustare cate 7 tipuri de vin, in principal vinuri albe: Riesling, Gewurztraminer, Muscat, Pinot gris, Sylvaner, Crémant d’Alsace şi Pinot noir, cel din urma, fiind, practic, si singurul soi pentru vinuri rosii.  Personal mi-a placut Riesling-ul si vinul spumant Crémant d’Alsace.

De la pinot gris la pinot noir, soiurile de vin care compun frumosul vârf nord-estic al Franţei sunt uşor de identificat şi de înţeles. Soarele face diferenţa în ceea ce priveşte aroma vinului, iar regiunea Alsacia se bucură din plin de soare. Aceasta este, de asemenea, una dintre cele mai uscate zone din Franţa, ceea ce înseamnă că vinurile tind să aibă o intensitate fructuoasă minunată şi o notă uşor condimentată.

In ansamblu a fost o experienta minunata, in care chiar am invatat lucruri noi, am descoperit gusturi noi, am admirat cele 3 sate viticole, podgoriile întinse pe dealuri si castelele care ne-au iesit in drum.

2. Biciclind in Berlin

Pe langa istoria impresionata si cutremuratoare a Berlinului, am vazut un oras vibrant, plin de viata, diversitate, culoare si nebunie.

Mi-am petrecut cea de-a 27-a aniversare pedaland si razand pe strazile Berlinului. Din 3 zile cat am fost in oras, intr-o zi cu bicicleta am reusit sa bifam importante obiective turistice, sa ne descurcam prin aglomeratia orasului, dar si sa ne oprim unde am vrut pentru a savura mai bine clipa.

A fost simplu sa inchiriem bicicletele (cu o aplicatie), ieftin si foarte distractiv. Am descoperit un parc in care ne-am incheiat ziua de biciclit ciocnind o bere.

Cheers! 🙂