Cum arata vacantele anilor 2020/2021?

Otopeni, 2020

Cu siguranță nu sunt singura care a avut parte de mai puține călătorii anul acesta, mai e și restul lumii alaturi. Daca pana acum puteam ajunge cu usurinta in aproape orice colt al lumii cu resursele necesare, am ajuns in punctul in care nu mai este vorba de bani, ci de sanatate.

Dorința și entuziasmul unei realizarii unei călătorii cresc pe măsură ce timpul trece, indiferent de perioada anului, dar simtim cum suntem trași în spate de restricții, limitari și condiționări.

But…. we Improvize, we Adapt, we overcome 🙂

În august am gasit o “scapare” si am reușit sa ajungem în Malta- o destinație pe care am avut-o pe lista de ceva timp. A fost o vacanta de 7 zile, pe care am planificat-o și pentru care ne-am documentat astfel încât sa fim in siguranta.

Iată 5 recomandări în cazul în care călătorești în afara tarii în perioada următoare:

  • Verifica pe https://reopen.europa.eu/ro destinația în care vrei sa mergi. Acest site o sa îți dea ultimele știri în materie de restricții, în funcție de destinația ta și modul de transport. Este foarte util, iar noi l-am urmărit pana în ziua plecării. Documentează-te și verifica înainte conditionarile impuse și regulile de întrare în tara (se cer teste, chestionare, trebuie sa stai în izolare sau carantina când ajungi? etc), astfel sa nu ai alte surprize în aeroport sau granița. Cu siguranță tarile care au un sistem de sănătate bine pus la punct sunt în topul preferințelor ca si destinatii anul acesta.
  • Asigurare de călătorie/CoVid: după ce am luat decizia de a pleca și am făcut rezervările, următorul pas a fost sa ne facem asigurări de călătorie complexe (care acoperă îmbolnăvirea cu CoVid) – mulțumesc Gabs:). Am înțeles ca acum exista tipuri de asigurări care îți oferă toți banii înapoi și pentru cazare/transport în cazul în care se anulează călătoria.
  • Alegerea cazării: cauta unități care oferă posibilitatea de anulare fără taxe sau cu returnare a banilor în cazul în care nu mai puteți ajunge. De asemenea, intra și site-ul hotelului/pensiunii etc pentru a te asigura ca ei respecta protocoalele de igiena/cutatenie în camera și în locurile publice. Pentru orice eventualitate, când ajungi la cazare poți dezinfecta clantele ușilor, telecomanda etc.
  • Avionul și Bagajul: noi am plecat de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă si am ales sa mergem doar cu rucsacul în spate. A fost mai avantajos pentru ca ne-a scutit de statul la check in, plus caratul bagajului de cala. În plus, ne-am pregătit foarte la îndemână dezinfectant, servetele, mănuși de unica folosință și măști. In aeroport am purtat masca, mănuși, ochelari și pălărie. Am văzut câteva persoane care aveau și viziere și părea o idee buna și liniștitoare. M-a surprins aeroportul din București, pentru ca a fost liber, am trecut repede de securitate și pașapoarte și în coada se respecta distanțarea. În zona de Gates ne-am așezat în locuri mai retrase și doar când au deschis poarta noastră am mers și am stat la coada pentru intrarea în avion. Deși avionul a fost aproape plin, cam toată lumea purta masca tot timpul (exista și excepții, acele persoane care deși sunt atenționate de 10x de stewardesa tot nu își țin masca pe fata) și in general am fost mulțumiți de cum a gestionat situația personalul de bord.
  • Pe durata vacantei: Alege sa ramai responsabil. Chiar dacă alegi sa ieși din tara este foarte important ca oricare ar fi destinația sa nu alegi locuri aglomerate: faleze, restaurante, plaje care nu respecta distanțarea sanitara..etc. Sincer, primele 2 zile de vacanta au fost ciudate pentru mine, parca simțeam permanent o neliniște și suspiciune și eram cu ochii în patru astfel încât sa nu se aglomereze în jurul meu. Am fost mai precauta, am avut tot timpul măști la mine și dezinfectant. După ce m-am acomodat cu locul, m-am liniștit și m-am putut relaxa și deconecta, astfel vacanta a fost ca în vremurile “normale”.

Așadar, 2020 ne-a pus în fata multor provocări, în primul rand de sănătate și siguranță, iar mai apoi au venit și provocările ce țin de modul în care ne relaxam și ne petrecem timpul liber fie în tara, în Europa sau în lume.

Cu siguranță acum apreciem mult mai mult libertatea de a călători pe care poate pana acum o luam garantat, dar 2020 este un “game changer” pentru tot ce înseamnă turism si noi stim sa ne adapatam la asta.