Dimineața însorită de duminică ne găsește cu câteva bagaje în portbagaj și tot ce știu este că urmează să plecăm pentru trei zile undeva în România. Începem liniștiți cu o cafea și o ciocolată caldă într-un local frumos din centrul Sibiului și suntem gata de drum.
Mergem spre Brașov, iar după o ora ajungem în comuna Voila, într-un sat numit Cincșor. Numele nu-mi sună cunoscut, însă când am intrat în curtea Casei de Oaspeți unde urma să fim cazați, mi-am dat seama unde suntem și a început “procesul” de mirare și bucurie.
Cadre perfecte de toamnă ni se aștern în fața în curtea frumoasă a caselor tradiționale de oaspeți, parcă spunându-ne o poveste.
Ziua o petrecem fermecați de sat, entuziasmați și curioși pentru ce urmează să vedem și să aflăm despre frumusețea transilvăneană, cultura si tradițiile săsești.
Cincșor. Transilvania. Case de Oaspeți
Suntem cazați în Fosta Școală Evanghelică , astăzi aceasta clădire fiind casa principală de oaspeți și oferindu-ne o camera generoasă, călduroasă și foarte confortabilă. Casa pune la dispoziție în total 4 camere, sala de mese, bucătăria, biblioteca și câteva zone de relaxare decorate cu mobilă autentică.
Ne bucuram nespus de mult la descoperirea bibliotecii albe si luminoase, unde se afla sute de cărți și cuvinte și stropi de magie. Admirăm, răsfoim cărți și facem câteva poze (multe), dupa care rămânem pentru câteva minute pe fotolii pentru a citi câteva pagini.
Cum ieșim pe poarta casei avem în fața Biserica Fortificată, iar vis a vis se află celelalte 3 case de oaspeți: Vechea Casă Parohială, Casa Frank și casa tradițională , unde modernul si tradiționalul se îmbină și ne oferă senzația de “acasă”. Curtea mare de aici mă duce cu gândul la o petrecere frumoasă în gradina cu mulți invitați și atmosfera “chill” ( poate o facem la anu’;)).
Fosta școală și parohie evanghelică din Cincșor formează împreună cu Biserica Fortificată un ansamblu istoric tipic pentru fostele sate săsești din Transilvania! Biserica – școala – parohia – comunitatea reprezintă esența spiritualității și a culturii săsești.
http://transilvania-cincsor.ro/noi-si-prietenii/despre-noi/
Locuri de văzut.
Nu ne putem abține să nu începem cu turul Bisericii Fortificate din Cincșor și, în plus, avem și cel mai bun ghid- pe Dl. Schuster (alături de dna Carmen Schuster, gazdele caselor)- de origine germană, foarte implicat în proiectele Cincșor și Kultur. Mai mult, vorbește română adorabil; Are har în a povesti și aflam despre comunitatea săsescă a satului și că în Cincșor nu au mai rămas decât 6 persoane de origină saxonă care participă la slujbele ținute în Biserica Evanghelică Fortificată din sat (2020).
Suntem impresionați de cât de bine este întreținută această Biserica, curtea este plină de flori, viță de vie și acum de frunze multicolor de toamnă. Sunetul de orgă este atracția principală, fiind pentru prima dată când ni s-a explicat care este mecanismul de funcționare din spate și avem parte și de un demo care răsună incredibil în toată Biserica.
Ulițele satului “ne fac cu ochiul” așa că o luăm la pas cam 20 de minute, timp în care cerul se pregătește să schimbe decorul cu un frumos spectacol de apus.
Mâncarea
Alta parte preferată: mâncarea!
Fără să ne așteptăm la acea explozie de gusturi și fără să fim avertizați înainte, gustăm unele dintre cele mai fine preparate: antreul- felii de pară în vin cu gorgonzola, nuci și piept de rață afumat. Pentru felul principal avem piept de rață cu sos de măceșe, piure de dovleac și piure de cartofi, iar la desert (da, un fel de “cireașa de pe tort”) mar fiert caramelizat și brioșă caramelizată. Pozele poate nu o arată atât de bine, dar gustul întrece imaginile. De menționat faptul că meniul este fix, construit, gândit și fiecare portie e preparată cu grijă înainte pentru a se servi caldă (vedem asta cu ochii noștri).
Atmosfera caldă și discretă din zonele de luat masa, alături de tot personalul amabil și implicat, fac ca seara să se termine într -un mod excelent și cu un rânjet mare pe fața mea.
Prietenii știu că îmi place foarte mult ziua mea de naștere și că prefer să mă bucur de ea și să o prețuiesc în fiecare an, indiferent de varsta împlinită. Deși planuiam pentru anul acesta “a big fat party” , pentru schimbarea prefixului, vremurile s-au schimbat, așa ca ne-am adaptat. Mai degrabă Razvan s-a adaptat mai bine situației și a reușit să organizeze Șirul acesta de zile frumoase într-un timp record.
A avut un ajutor de nădejde- Razvan Toma – Happy Tour, care l-a îndrumat la fiecare pas și probabil fiecare dintre noi avem nevoie de asa om atunci când vrem ca surprizele să fie perfecte.
Pentru asta, după ziua mea, Răzvan a (re)câștigat premiul de “soțul perfect”:).
Multumesc.
Simona
Superb !! O delectare mereu speciala. ❤❤❤
Amfiteatrul Transilvaniei și “revelații” la 30
[…] Transilvania. Daca nu mai țineți minte poveștile primelor doua locații le puteți găsi aici și aici. Fiecare cu farmecul sau aparte, potrivit […]