Nu este un secret că femeile însărcinate sunt mult mai sensibile și delicate în perioada celor ~40 de săptămâni de sarcină, iar faptul că primesc întrebări sau afirmații nepotrivite fac ca “zen-ul” lor să fie dat peste cap.

Sarcina a fost o perioada foarte frumoasă pentru mine, o călătorie cum nu am mai trăit. Știu că sună a clișeu, însă consider că bebele din burtica m-a ajutat foarte mult să mă echilibrez, să mă protejez de negativism și să trăiesc o viata armonioasa. Faptul că am fost însărcinată în perioada pandemiei a venit cu beneficii pentru mine: am fost mai concentrată pe mine, am făcut multe plimbări, drumeții, sport, yoga, m-am pregătit și m-am asigurat că fac tot ce știu mai bine pentru mine și bebe. Eu pot spune că am fost norocoasa și binecuvântată să am parte de o sarcina ușoară, fără complicații, fără stări de rău și totul a decurs foarte bine- cred că am avut o stare de sănătate și de spirit mai bună decât oricând. Consider ca ce se întâmplă în corpul unei femei în cele 9 luni este de-a dreptul magic.

Înainte de sarcină aveam cumva niște așteptări nerealiste referitor la cum o sa ma trateze ceilalți. Într-adevăr, femeile însărcinate nu sunt bolnave și nu trebuie tratate ca atare, însa un loc în autobuz se poate ceda… sau un loc în față la coada de 10 metri sau putin ajutor atunci când trebuie sa pui produsele pe banda într-un supermarket și abia te poți apleca la cos. Da, în afara de familia care m-a alintat în acea perioada- în special cu mâncare- nu m-am simțit privilegiata și nu am avut parte de amabilități. Sunt curioasa dacă asa s-au simțit și alte femei.

Doar una, foarte tare (trebuie sa o povestesc), când undeva prin luna a 8-a mâncam des burgeri vegani/vegetarieni… asa că am mers la Bătrânul Sas în zona ștrand să îmi iau. Am intrat pe ușă din spate, am văzut că bucătarii pregăteau o comanda mare, speciala și o tânără doamna mi-a spus că au închis în ziua aceea și nici nu fac livrări. Apoi s-a uitat la burtica mea și m-a întrebat ce voiam sa comand. Mi-am zis dorința cu un mare regret în voce că nu apucam sa mănânc, însă ea a fost foarte cumsecade și le-a spus bucătarilor să îmi prepare și mie totuși un Veggie burger. A fost cel mai tare lucru pe care l-a făcut cineva străin pentru mine fiind însărcinată. Dacă o cunoaște cineva sa ii transmită un mare “Mulțumesc”.

Sunt sigura ca toți oamenii cu care am interacționat au avut cele mai bune intenții, dar sunt unele lucruri care pot deranja/supara/speria/enerva atunci când aștepți un bebeluș.

Iata lista mea (este una subiectiva- probabil nu este general valabila):

  1. Cum vrei sa nasti? Natural sau cezariana? Consider ca aceasta întrebare este foarte personala si poate duce la un mare disconfort pentru femeia pusa in fata acestei situatii. Aici nu e vorba de o alegere, ci mai mult de cum e posibil pentru acea femeie.

2. Cate kilograme te-ai îngrășat? Hmmm… situația cu kilogramele este delicata în general. Insa când o adresezi și unei însărcinate e ca și cum ia ceva foc. Eu personal nici nu m-am cântărit pentru ca kilogramele erau ultima mea grija, adică atunci când ești însărcinată îți dai seama ca cel mai important este sa fiți tu și bebele sănătoși no matter what.

3. Si, ați plănuit sau asa s-a întâmplat? Un detaliu sensibil, personal și intim care tine de fiecare cuplu și care poate deranja foarte tare. In plus cine ar spune ca nu este un copil dorit??

4. Vai, ce burta mare ai! Ce a crescut burta! ei bine, cam asa funcționează o sarcina, burtica creste pe zi ce trece. Daca ii exclami asta unei gravide o sa ii fie rușine poate cu corpul ei (care oricum e în schimbare și acomodare) sau poate o sa creadă ca e ceva în neregula cu ea. Fiecare femeie este unica, fiecare burtica creste în felul ei – mai mult, mai putin, dar o observație ca asta nu ii face hormonii fericiți.

5. Te simți rău? O sa vezi ce rău te simți, bucura-te acum! înțeleg ca este foarte popular faptul ca femeile însărcinate se simt rău- fie de la grețuri, dureri de cap, spate..etc, însă nu este valabil pentru toată lumea. Asa ca prin întrebarea asta doar o sa sperii viitoarea mămică. Eu în afara de 3 zile de grețuri nu am avut nimic și pentru ca auzisem de la toată lumea ca trebuie sa te simți rău când ești gravida, chiar am întrebat doua, trei mămici “Este ok ca eu sa ma simt bine? Daca e ceva în neregula?”

6. Mănâncă! hai sa nu îți fie pofta! acum mănânci pentru doi...Acel moment când ești forțată sa mănânci ca nu cumva sa poftești… dar tu ești foarte bine. In plus putini știu ca “mâncatul cât pentru doi” este doar un mit.

7. Cred ca o sa ai băiat/fetita, după forma burticii! am avut parte foarte mult de acest “dat cu presupusul” și am fost deranjata de el pentru ca am simțit ca mi s-a luat o surpriza pe care eu abia așteptam sa o descopăr, iar în al doilea rând fie ca era fetita sau băiat, bucuria era la fel de mare pentru mine. Chiar nu conta pentru ca asta mi s-a dat.

Știu ca par lucruri simple, lipsite de vreo rea intenție, însă spuse unei femei care trece prin o mie de stări și schimbări, acestea pot dauna.

Așadar, data viitoare sa acorzi mai multa atenție cuvintelor, evita sa faci observații care pot fi jignitoare/supărătoare și cel mai sigur fa-i un compliment și întreabă dacă totul este bine.