Interviu cu Tina Timofti- specialist în psihosomatică
Sănătatea și starea de bine au devenit o prioritate mai ales în spectrul ultimilor doi ani. Ne-am dat seama ca atât latura emoțională cât și cea psihologica au un mare impact asupra starii de sanatate. Pentru a trata, a vindeca bolile de natură psihosomatice este esențial de a cauta, analiza CAUZELE care au produs boală și nu doar de a combate EFECTELE. După cum spune și expresia cunoscută în limba latină “Mens sana în corpore sano”, tradusă “o minte sănătoasă într-un corp sănătos”, pentru a avea o stare de spirit bună trebuie să ne îngrijim atât de “suflet”, “minte” cât și de “corp”.
Tin minte când mergeam la medicul de familie (care acum e in pensie) având o stare de rău (poate ma durea stomacul, poate ma dureau toate) ma întreba dacă ma stresează ceva, dacă ma preocupa vreun gând, dacă trec prin dificultăți, etc. Apreciam asta la el pentru ca nu plecam de acolo cu o plasa de medicamente, ci ma făcea sa îmi dau seama ca stările mele de rău erau de fapt pe baza psihica sau emoțională. Probabil oamenii din vremurile mai simple știau acest “secret” si de asta mergeau la spovedit (pe lângă medici), pentru a-si ușura sufletul si descarca emoțiile.
As fi vrut sa scriu mai multe întrebări pe aceasta tema, însă în acest articol ma limitez la câteva introductive pentru a face cunoscuta aceasta știință minunata care ne poate face viata mai ușoară.

Ce este psihosomatica și ce înseamnă somatizarea?
Psihosomatica este o știință medicală care demonstrează legătura dintre psihic, suflet și corp.
Potrivit acestei științe durerea psihologică la fel și blocajele energetice se transformă în durere fizică și boli. Deasemenea psihosomatica este considerată o știință medicală totală, adică care se ocupă concomitent de corp, suflet și corp.
Prin prisma acestei științe noi putem analiza toate aspectele vieții pornind de la starea de sănătate, viața socială, dragoste, atitudinea față de viață, evoluție, percepții, carieră, stare financiară etc.
Somatizarea este termenul folosit pentru a explica manifestarea legăturii dintre corp și minte. În momentul în care tu la nivel psihic simți un pericol ( ai o colegă nouă de serviciu care a ocupat cabinetul care era doar al tău ) corpul tău va înțelege asta ca un pericol de viață real existent ( fuge un lup dupa mine și trebuie sa mă salvez ) și va da corespunzător o reacție în corp, spre exemplu asta sau se va manifesta în corp sub forma unei cistite.
Există chiar și o hartă a somatizării, unde se arată cam ce parte a corpului reacționează într-un fel sau altul în urma la ceea ce trăim noi zi de zi.
Voi prezenta pe scurt câteva exemple ușoare:
I) Durerea de cap frontală – poate semnifica o opunere și neacceptare a unei situații sau a unei persoane.
II) Durere de ceafă – poate aparea atunci când omul cară pe el prea multe responsabilități și plus la asta i se pare că doar el se poate descurca, doar el face cel mai bine. Aici se aplică și lipsa de încredere în oameni și în viață în general.
III) Durere de picioare – reprezintă dorința sau nedorința de a merge undeva, de a face un pas în viață.
IV) Durere de stomac – incapacitatea de a digera o situație, informație sau o persoană.
V) Durere de inimă – lipsa iubirii, pierderea legăturii cu Dumnezeu, lipsa credinței.
Care este obiectivul terapiei psihosomatice? Cum ne ajuta și cum se desfășoară o ședință de acest fel?
Scopul acestei terapii este de a scurta faza de vindecare în caz că omul are o diagnoză medicală, o reacție în corp ( boală sau simptom ) cum am menționat mai sus despre cistită spre exemplu. În lipsa celor menționate mai devreme, terapia are ca scop evoluția sufletului și eliberarea omului de anumite stări care nu permit ca viața să fie trăită pe deplin, cum ar fi de exemplu atacurile de panică, depresia sau frica de ceva anume.
Această terapie se desfășoară atât în format online cât și în format fizic, eficiența sau calitatea acesteia nu se schimbă.
Poate fi efectuată atât de terapeut- client cât și de oameni obișnuiți care au făcut câteva terapii și cunosc cum se lucrează cu un simptom, cum ar fi o durere de cap.
Terapia psihosomatică este unică și specială datorită faptului că îmbină instrumente diferite de la caz la caz în funcție de ce are nevoie clientul sau pacientul. Printre instrumentele folosite în cadrul terapiei se regăsesc : hipnoza ericsoniană, psihosomatică aplicată, noua medicină germană etc.
Care sunt factorii emoționali care pot influența tulburările psihosomatice/cauzele bolilor ?
Viața netrăită se transformă în boală!
Da, anume faptul că omul nu se ascultă pe sine și nu își urmează propriul drum în viață duce la foarte multe afecțiuni care din păcate la moment sunt tratate cu medicamente, înlăturând astfel simptomatica nu și cauza.
Frica, lipsa iubirii, nesiguranța, neacceptarea, supărarea, rușinea, dezămăgirile, lipsa încrederii toate duc la reacții biologice- boli cum ar fi cancerul, ovare polichistice, infertilitate, migrene, tahicardie etc.
Cea mai actuală boală prezentă printre noi acum este totuși depresia, oamenii cad în depresie și pur și simplu încetează să mai trăiască, în general aceasta apare ca urmare a unei stări de vinovăție profundă.
Sunt toate bolile determinate de conflicte psiho-emoționale sau exista și cauze de natură fizica?
După părerea mea, orice reacție din corpul unui om are la bază ceea ce el trăiește, după cum știm nimic în această lume nu este întâmplător, chiar dacă ai mers pe drum și te-ai împiedicat și ai rănit piciorul drept spre exemplu și îți pare că e din senin și pur si simplu e o cauza fizică, s-ar putea ca aceasta să fie doar manifestarea la o ceartă cu tatăl în care tu foarte mult ai vrut să pleci dar te-ai reținut.
Pentru o vindecare totala, în special în cazul bolilor mai grave, tratamentul medical tradițional trebuie suplimentat cu ajutorul unui tratament psihoterapeutic? (Nu ducem doar corpul la doctor, trebuie sa ne ducem și sufletul ).
Una pe alta nu se amână. Dar totuși ca recomandare strict din partea mea, dacă vă confruntați cu ceva reacții biologice primul lucru care trebuie făcut este să vă întrebați pentru ce mie asta? De la ce mă salvează? Ce hotărâre eu nu pot să iau? Oare trăiesc viața așa cum îmi doresc?
Atunci când vă opriți și vă întrebați s-ar putea ca însăși conștientizarea sau răspunsul care vă vine să fie atât de puternic încât să anuleze reacția din corp și să înceapă vindecarea propriu zisă.
Vreau să mai menționez faptul că fiecare poartă răspundere pentru alegerile făcute, indiferent de recomandarea specialiștilor, alegerea vă aparține.
Care este recomandarea ta pentru a avea pofta de viața, pentru a fi plini de vitalitate și lipsiți de afecțiuni?
Recomandarea mea este foarte simplă!
Ați venit pe acest pământ ca să trăiți, să fiți fericiți, să iubiți, unica cale spre o viață armonioasă este sa vă alegeți pe voi și să vă permiteți să faceți mereu cum simțiți. Dacă vă vine într-o dimineață gândul să schimbați jobul pentru că nu vă aduce plăcere, atunci faceți asta, riscați chiar dacă vi se pare o nebunie. Viața e atât de minunată, ea merită trăită! Iar dacă nu puteți să ajungeți la asta singuri, apelați la specialiști, lucrați cu voi spre a îmbunătăți starea voastră psiho-emoțională cât și viața voastră în general.
Îți mulțumesc încă o data Tina pentru deschiderea și bunăvoința de a împărtăși din experiența ta si dorința de a ajuta oamenii sa cunoască aceasta latura holistica a medicinei. Sunt foarte entuziasmata pentru articol și sunt sigura ca o sa “lumineze” cititorii, mai ales cei care încă nu au auzit de psihosomatica.
O poți urmări pe Tina pe rețelele de socializare (acolo am descoperit-o si eu).