Cum ne ajută curățenia de primăvară?

Pe lângă impactul direct pe care îl are asupra stării de sănătate pentru că spațiul este igienizat și aerisit, curățenia și organizarea ne aduc o stare de bine, confort și ne ajută să ne concentrăm mai bine pe activitățile zilnice cu adevărat importante. Având mai puține lucruri de stâns și de organizat, îți vine și mai simplu să faci și să menții curățenia în casă. Aglomerația și dezordinea fiind doi factori care contribuie la creșterea nivelului de stres. 

Pentru ca din 1 aprilie a început noul an astrologic, este o perioada bună pentru a creea o nouă energie în casă, revitalizantă și să facem loc noului. O casă curată și ordonată este mult mai atrăgătoare și primitoare, pentru tine în primul rând, apoi și pentru prieteni și familie.

Chiar daca la primul gand despre a face curatenie pare descurajator și copleșitor, lucrurile devin mai simple daca le abordam pas cu pas. În randurile de mai jos, găsești un mini-ghid practic de organizare a activităților din casă. Însă aici nu sunt cuprinse reguli detaliate despre cum se face curățenia sau ce produse se folosesc, ci se pune mai mult accent pe organizare.

Bucătăria

 • Înainte de a începe curățenia propriu-zisă, asigură-te ca ai în casă toate produsele de curățenie necesare (lavete, detergenti, solutii, manusi, burete, perie etc), dar si organizatoare/cutii pentru a optimiza spațiul folosit.

 • Începe cu mentenanța și curățenia aparatelor electrocasnice de bucatarie (storcator, espressor, robot, prajitor de paine, masina de spalat vase, etc). Verifica starea lor de functionare, apoi porneste decalcifierea sau curățarea componentelor acestora.

 • Sortează toate obiectele– acum e un moment prielnic pentru a “scăpa” de ultimul pahar ramas întreg dintr-un set, sau de cateva farfurii ciobite, de mulțimea cănilor cu mesaj, sau pur si simplu de vesela nefolositoare. Daca ele sunt in stare bună, poți să le donezi.

 • Golește toate dulapurile și sertarele din bucatarie si sterge politele. Începe cu rafturile superioare și dulapurile suspendate care trebuie șterse de praf, apoi coboară catre cele de jos.
 • Poți să te gândești la noi modalități de organizare a veselei sau a ustensilelor de gătit, astfel încât să utilizezi spațiul în mod inteligent– prin utilizarea organizatoarelor, stocare pe verticală: suporți de pahare, suport pentru capace oale, cutii, casolete ..etc AICI tot ce ai nevoie
 • Curăță aragazul, cuptorul dar și hota (care probabil a adunat multe grasimi).

 • Curăță blatul de bucătarie. Găsește un loc pentru toate obiectele pe care le tii momentan pe blat sau pe masă. Poți lăsa pe blat două lădițe de fructe pentru a te bucura de culoare.
 • Aspiră pardoseala și șterge-o apoi cu un mop umed cu un miros fresh.

 • Verifică data expirării sau starea alimentelor și condimentelor.
 • Aruncă lavetele, bureții de vase și periile folosite și înlocuiește-le cu altele noi.
 • Schimbă fața de masă cu una care îți place foooaaarte mult și pune pe ea o vază cu flori de primăvară sau mult verde.

Tot acest proces poate fi unul plăcut, pe muzica preferată și implicând și alți membri ai familiei.

Nu uita că este casa ta, deci tu faci regulile! Your house, your rules. Fii cât se poate de creativ/creativă și fă acum schimbările pe care ți le doreai demult- până la urmă în bucătărie petrecem destul de mult timp și ar trebui să fie unul de calitate.

Sunt multe alte lucruri de care să ținem cont și pentru a crea un flow în bucătărie, iar pentru asta putem apela la Organizatori Profesioniști – care te pot ajuta să transformi orice spațiu asa cum îți dorești.

Thanks and Follow @artaorganizarii