Să ridice o mână sus cine are în casă ACEL scaun cu haine- haine care nu mai sunt curate pentru a fi puse în dulap, dar nu sunt nici murdare pentru a fi puse în mașina de spălat. Iar acel maldăr de haine se tot mută, își schimbă forma, însă mereu îți stă în cale și ocupă spațiu prețios. Există și soluții- suport sau valet de haine.

Temperaturile ridicate încep încet să se facă simțite, prin urmare, e momentul să aducem hainele mai subțiri în prim plan, iar pe cele de iarnă să le punem undeva unde să nu ne încurce.
Pentru început, îți propun sa facem o sortare a hainelor.
Marie Kondo în cartea “Magia Ordinii” ne descrie foarte simplu cum să facem asta.


Iată câtiva pași:

  1. Faci o grămadă cu toate piesele vestimentare (cele extrasezon, în cazul nostru)
  2. Sortezi hainele și păstrezi doar ceea ce îți aduce bucurie, ce te face sa te simți bine când le porți. Poți crea 3 categorii: haine de păstrat, de donat sau de aruncat.
  3. Depozitezi hainele de păstrat într-un loc uscat până când vine din nou vremea rece.

Depozitarea poate fi de mai multe tipuri, în funcție de ceea ce îți permite spațiul pe care îl ai.
Personal, folosesc saci de haine pe care ii videz. În felul acesta câștig mult spațiu în șifonier.
Dar, dacă spațiul va permite, hainele extrasezon pot fi depozitate fie în spatele celor de sezon, fie organizate pe categorii în cutii de depozitare.

Acum că am făcut loc în dulap, să aducem hainele de sezon.
Este o bună ocazie pentru a ne verifica toate hainele subțiri. Le sortam și pe acestea păstrând doar ceea ce ne aduce bucurie si le aranjam in dulap pe categorii:
• haine pentru partea de sus a corpului
• haine pentru partea de jos a corpului
• haine care se agață (jachete, paltoane, costume, etc.)

Tot în cartea lui Marie Kondo găsim și câteva sfaturi despre cum sa împachetam hainele.
Începem prin a vizualiza cum va arata sertarul sau raftul tau când vei termina.

  • Ideea de baza este sa organizezi conținutul astfel încât să vezi fiecare articol vestimentar dintr-o privire.
  • După ce ți-ai format o imagine despre cum vor arata sertarele tale, începe sa împăturești fiecare piesa într-un dreptunghi simplu, neted.
  • Când aranjezi tricourile, pantalonii sau puloverele într-un sertar sau pe un raft, nu le plia unul peste altul, ci așază-le unul lângă altul! Astfel, când dorești să extragi o piesă vestimentară, poți examina mult mai ușor piesa dorită fără a mai fi nevoie să scoți întregul teanc de haine- aranjarea pe verticală.

Pentru depozitarea hainelor în dulap se pot folosi chiar și niște cutii simple de carton. Eu am refolosit câteva cutii de pantofi. Prin acest tip de împăturire a hainelor acestea își vor păstra calitatea mai bine în timp.

Șosete

Alte sfaturi utile:

  • Folosește umerașe pentru hainele din materiale fine, ce necesită o îngrijire delicată;
  • Folosește umerașe sau suporturi speciale pentru curele, genți de mână, pălării sau șaluri;
  • Folosește organizatoare pentru sertare, etajere suplimentare pentru dulap, huse, suporți textil de perete….etc.
  • Pentru a evita mirosurile neplăcute în dulap folosește săculeți parfumați. Garderoba ta va fi protejată de molii, dar și învăluită în arome îmbietoare. 

Secretul menținerii unei camere în ordine sta în a căuta simplitatea maximă în ceea ce privește depozitarea, astfel încât sa vezi dintr-o privire cât de mult posezi

Marie kondo- magia ordinii

Când îți ordonează complet spațiul, transformi decorul din jurul tău. Schimbarea e atât de profunda, încât te simți ca și cum ai trai într-o lume total diferită.

Mulțumesc Arta Organizării.