Zilele trecute am ieșit la alergat pe aleile pădurii Dumbrava, pe o ploaie măruntă. Iarna asta fiind blândă (doar deocamdată, sper), mi-am permis să dau jos adidașii și sa merg prin frunze. Atunci mi-am dat seama ca eu nu făceam nimic nou, mi-am amintit de mamaia care îmi zicea mereu sa merg desculț la țară.
De fapt înțelepciunea bătrânilor își are rostul și bunicii și străbunicii noștri aveau anumite obiceiuri înainte ca acestea sa devina “cool” și să fie reinterpretare. Ei au descoperit aceste lucruri natural, făcându-le zilnic, fără a cunoaște ce spun “cercetătorii britanici” sau multe alte studii. Conexiunea omului cu natura era una mult mai strânsă, aveau mare încredere în intuitia lor și în puterea plantelor.
Iată 5 obiceiuri pentru starea de bine pe care și moș-strămoșii noștri le-au făcut:
1. Mersul desculț- împământare sau astăzi spunem ca facem “Grounding”

“Împământarea (în engleză, grounding sau earthing) se referă la contactul cu electronii de la suprafața Pământului prin petrecerea de timp afară, cu picioarele desculț. Atunci când ești conectat electric la Pământ, te simți centrat, puternic, echilibrat, detensionat și mai puțin stresat.”
Beneficii:
S-a constatat că reconectarea cu electronii Pământului determină schimbări fiziologice importante și sprijină starea de bine. Împământarea pare să…
- îmbunătățească somnul,
- normalizeze ritmul circadian al cortizolului,
- reducă durerea și stresul,
- normalizeze ritmul cardiac,
- accelereze vindecarea rănilor,
- reducă vâscozitatea sângelui.
Dacă vrei să afli mai multe despre această metodă citește articolul de Aici.



2. Plimbarea în pădure- imersia în pădure sau Forest-bathing

O plimbare cu toate simțurile ascuțite și ancorate în prezent și în frumusețea naturii. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii considerau natura vindecătoare și cred că ei trăiau mai mult clipa prezentă- neavând la îndemână tehnologia care distrage foarte mult. Citind mai mult pe acest subiect am găsit câteva informații simple și pe înțeles despre Forest- bathing.
“Baia de pădure” este arta de a te cufunda în mirificul naturii și își are originea în conceptul japonez shinrin-yoku. Mai exact, această metodă presupune o plimbare lentă, lejeră și conștientă prin pădure în care să fii prezent și atent la modul în care natura îți stârnește fiecare simț.
Aici întregul articol
S-a descoperit că practica mai aprofundată a băii in pădure scade tensiunea arterială, ritmul cardiac și nivelul de hormoni dăunători – cum ar fi cortizolul, pe care corpul tău îl produce atunci când este stresat. Acest lucru vă poate ajuta să vă puneți într-o stare mai calmă și mai relaxată.
Atât în Japonia, cât și în alte țări din întreaga lume această practică devine din ce în ce mai cunoscută pentru beneficiile ei și există ghizi care fac această activitate cu grupul. De exemplu, în Sibiu avem Yoga and Forest Bathing unde poți experimenta asta și te poți bucura împreună cu ghidul și grupul de puterea pădurii.

3. Numa’ stau- sau meditația timpurilor noastre

“Un ardelean stătea rezemat în bâtă la marginea unui drum. Pe lângă el trece un mitic și îl întreabă:
– Ce faci bade, stai și cugeți?
– Ba, numa stau.”
Cu toții am auzit acest banc, dar care de fapt ne arata simplu un obicei benefic- numa’ statul- fără să cugeți, să-ți lași gândurile să curgă, să plece și tu să te gândești laaa… nimic. Desigur, există acum foarte multe tipuri de a medita, tehnici și pași care te pot ajuta sa găsești cea mai bună metodă pentru tine. Ce este cert, e că deja există câteva mii de studii despre beneficiile practicării meditației printre care:
- vă îmbunătăţeşte concentrarea, atenţia şi abilitatea de a lucra în condiţii de stres
- vă înzestrează cu forţă mentală, rezistenţă şi inteligenţă emoţională
- îmbunătăţeşte vigilenţa psihosomotorie şi poate diminua nevoia de somn
- Practicile meditative ajută la reglarea tulburărilor de dispoziție și anxietăţii
- Practicile de mindfulness reduc depresia
- Meditaţia îmbunătăţeşte învăţarea, memoria şi conştiinţa de sine
Articolul complet informativ, pe surse AICI
4. Consumul de miere de albine

Mierea este un produs ce încântă papilele gustative ale oamenilor încă din cele mai vechi timpuri, când s-au înregistrat primele dovezi ale existenței unei substanțe dulci în perioada paleolitică. La vremea respectivă, mierea era folosită în ritualurile religioase și în prepararea unor leacuri vindecătoare. Între timp, mierea a devenit un produs apicol la îndemâna oricui, iar sfera întrebuințărilor s-a mărit destul de mult.
Câteva dintre beneficiile consumului de miere:
- Este bogată în vitamine și minerale-
- Dintre vitamine, cele mai importante sunt cele din complexul B si, in cantitati ceva mai mici, vitaminele C, A, D si K. La randul lor, mineralele, prezente in miere intr-o forma usor asimilabila de catre organismul uman, sunt foarte numeroase, variind in functie de tipul de miere: potasiu, calciu, magneziu, fosfor, la care se adauga cantitati extrem de mici de seleniu, crom si iod.
- Aduce multiple beneficii cosmetice- folosita în foarte multe tratamente și remedii pentru piele și păr;
- Ajuta afectiunile osoase precum osteoporoza;
- Mierea este sursa naturala de energie;
- cel mai rapid si puternic energizant natural cunoscut
- Ajuta la vindecarea leziunilor pielii;
- Ajuta la calmarea tusei.
5. Leacurile băbești luate la răceală- încă funcționează și sunt recomandate

Până de curând credeam că unele leacuri băbești nu funcționează, ori cele care funcționează de fapt sunt pe efectul placebo. Se pare că m-am înșelat, pentru că în cazul acesta știința și înțelepciunea din străbuni merg mână-n mână. Există deja cercetări care arată clar efectul vindecător al plantelor sau metodelor folosite în tratarea răcelii sau gripei și chiar unii medici merg pe aceste recomandări înainte de începerea tratamentului medicamentos. Îmi place că în acest fel ne dăm seama de puterea și frumusețea pământului, de faptul, că suntem cu adevărat conectați cu mama natură.
Câteva “leacuri băbești”:
- gargara cu apa și sare sau bicarbonat de sodiu pentru dureri de gât;
- Usturoiul și ceapa țin virușii la distanță-
- E adevarat, usturoiul contine o serie de nutrienti, alaturi de vitamine si minerale, dar si fitochimicale, de care virusii par ca se feresc. Sucul de usturoi este un remediu excelent in fata racelilor, a gripelor sau a virozelor respiratorii, atat de des intalnite mai ales la schimbul dintre anotimpuri. Totodata, usturoiul mai degajeaza bronhiile si combate infectiile, dar tine la distanta si streptococii.
- Ceapa, pe de alta parte, are si ea o multime de beneficii, printre care reducerea senzatie de inflamatie la nivelul cailor respiratorii, dar si de calmare a tusei. In plus, leguma bogata in vitamina C, fibre, acid folic, vitamina B6 si magneziu mai are un efect pe care cei mai multi nu il cunosc. Este cel mai bun somnifer natural, fara efecte secundare si fara riscuri in ceea ce priveste dependenta. Ceapa este un antiseptic excelent, care lupta impotriva bacteriilor si a toxinelor din corp.
- Baia de oțet la picioare iți va reduce febra;
- Feliile de cartofi te vindeca de „roșu in gât”
- cartofii inmuiati in alcool sanitar iti pot reduce din febra si inflamatii ale gatului.
- Ceaiurile din diferite plante;
- Săculețul cald de sare mare pe piept în calmarea tusei;
Așadar, pe măsură ce înaintăm în viață să acordăm credit și să ducem mai departe acele obiceiuri care ne fac să ne simțim bine, încrezându-ne în puterea miraculoasă a corpului nostru, a naturii, dar și a noului și descoperirilor.
Corina
Ce fain ai scris si ce bine prinde sa ne amintim ca ce ne lipseste e atat de la indemana.