Daca si tu simti nevoia de a te conecta la natura si de a descoperi locuri frumoase din Romania, probabil acest an este cel mai potrivit sa facem cu totii asta. Respectand natura si incurajand turismul local, sa strabatem tara-n lung si lat in cautarea unor locuri “inapoi la origini” de care sa ne indragostim.

Noi am gasit deja cateva locuri, majoritatea din zona transilvaneana si acum cand retraiesc amintirile, fiind incarcata de recunostinta, parca acele locuri prind un contur si mai frumos si pretios.

In continuarea articolului “4 Cetati si-o iarba verde“, iata urmatoarele propuneri de locuri in care poti ajunge cu usurinta, dar care te pot uimi cu frumusetea lor.

1. Vulcanul Stins si Lacul de Smarald din Racos

Cum sa nu fie dragoste la prima vedere cu asa peisaje? Acest loc este numai bun pentru o lectie de geologie.

Desi nu auzisem de atractiile acestei zone din judetul Brasov, satul Racos ascunde cateva comori bine pazite de mama natura si de care noi ne putem bucura. Aici te poti plimba din plin pentru ca parcarea de masini este la 10 minute de mers pe jos pana la vulcan, iar apoi prin iarba, pe carari, se ajunge si pe marginea Lacului de Smarald si Coloanele din bazalt.

Am fost placut impresionati de culorile vulcanului- care desi din poze nu se vede, este foarte mare- cu zgura rosie, aramie si cu vegetatie atat pe marginea craterului, cat si deasupra lui. O minunatie de privit!

Lacul de Smarald isi merita numele pentru ca e inconjurat de formatiuni de bazalt si are o culoare verde-albastruie. Inotul este interzis, dar te poti bucura de plimbarea printre flori si fluturi, admirandu-l.

Mai jos de lac vei descoperi si Coloanele de bazalt ” un afloriment bazaltic cu o lungime de 30 de metri și înalt de 12-15 metri. “

Am facut aceasta tur de weekend, cu o noapte de cazare la Odorheiu Secuiesc si am facut opriri la Racos, Viscri , Sovata, Dumbraveni, Medias, Sibiu. Circuitul se poate adapta face usor si doar pe 1 zi. Noi am avut multe improvizatii pe drum, pe masura ce mergeam.

Traseu Google Maps

2. Tinovul de la Fantana Brazilor

In continuarea drumului nostru (circuitul de mai sus), indreptandu-ne spre Salina Praid, am fost sfatuiti sa nu ratam Tinovul de la Fantana Brazilor. Asadar, ne-am abatut putin, dar bine am facut pentru ca ne-am gasit intr-un loc iesit din comun.

Imagine preluata

Tinovul de la Fântâna Brazilor este o arie protejată (sit de importanță comunitară – SCI) situată în estul Transilvaniei, pe teritoriul administrativ al județului Harghita.Situl reprezintă o zonă montană cu pajiști naturale, turbării, păduri de conifere și terenuri arabile.

Cale de acces: Drumul național DN13A pe ruta: Odorheiu Secuiesc – Bisericani – Lupeni – Calonda – Corund.

Ratacindu-ne putin, am ajuns si intr-o poiana- nici acum nu stim exact cum se numeste locul- insa peisajul pitoresc, culorile si animalele ne-au facut sa hoinarim, zabovim si sa admiram.

3. Cel mai spectaculos drum- Transfagarasan

Desi Transagarasanul este probabil cel mai vestit drum din Romania si cel mai frumos din lume, pana si turistii straini il recunosc cu usurinta si tin neaparat sa il puna pe lista de “must see”.

Totusi, chiar daca l-am vizitat de multe ori, este o alegere foarte buna pentru o plimbare de weekend. Sfatul meu este sa pleci devreme de acasa, in jur de ora 8 sau 9, deoarece mai ales in zilele frumoase de vara cand drumul este deschis, este si foarte aglomerat.

Acest loc ne ofera munte, aer curat, loc de pozat si admirat privelisti si plimbari. Daca vrei sa faci si o drumetie scurta de o ora pentru o panorama incredibila, de la Cabana Balea urmati marcajul de munte si o sa ajungi la Lacul Capra. “Poate nu mulți știați că deasupra lacului Bâlea mai este un lac, Lacul Capra, care alimentează cascada și râul Capra de pe partea sudică a Transfăgărășanului. E un loc foarte liniștitor, într-un contrast total cu efectele auditive și vizuale ale turismului de masă din zona lacului Bâlea.”

Transfagarasan este drumul printre muntii Fagarasului, ce incepe din localitatea Bascov, judetul Arges si se termina in apropierea localitatii Cartisoara, judetul Sibiu.

In acelasi circuit am inclus si vizitarea Bisericii Ciserciana Carta si Castelul de Lut din Valea Zanelor.

4. Mănăstirea Cisterciană de la Cârţa

Nu stiu altii cum sunt, dar eu sunt o mare admiratoare a Cetatilor si Bisericilor fortificate. Iubesc sa vizitez astfel de locuri si sa invat macar cate un lucru nou, deci geografie la “locul faptei”.

In aproiere de Sibiu, vizitam ruinele Manastirii Cisterciene Carta, veche de 800 de ani si unicat in tara, fiind primul edificiu de pe teritoriul Romaniei construit cu elemente gotice. In prezent, doar o capela mai este folosita de comunitatea evanghelica saseasca.

Ordinul cistercian (în latinăOrdo Cisterciensis, acronim Ocist) este un ordin călugăresc catolic.

5. Castelul de Lut Valea Zanelor

Un cadru feeric, un loc de povesti cu zane, magie, flori si natura, aflat la 45 de minute de Sibiu, in Porumbacu de Sus.

Ca zanele

Am fost acolo, la inceputuri in 2016-2017, intre timp peisajul s-a mai schimbat in bine, totul este pus la punct, locul fiind acum mai pretios.

Asadar avem aici un loc “la indemana”, foarte placut vizual- avand vedere catre Muntii Fagarasi, un loc unde te poti destinde si intra intr-o lume de basm.

Imagine preluata